Marja

Den långa resan.

3 månader

nastaprojekt

Mitt nästa projekt blir att göra en sån här av en enkel vit mask. Den ska få hänga på väggen i min hall och så kan jag ta på mig den när jag är arg och dansa omkring så bjällrorna plingar.

Nu är jag är så trött på mantrat om ’3-månadersregeln’. I dag fick jag åter höra på tal om tiggarna i Umeå…’jamen, de får ju bara vara här i 3 månader’… OCH… undrar jag då?  Vet du varför det just är 3 månader? Vet du vem som håller koll på tiden? Vad tror/hoppas du händer? Att de åker hem och inte återvänder? Att mantrat 3 månader är ett sätt att bli av med dem? Som en trollformel… vi knäpper med fingrarna och de försvinner? Vi blir av med ’problemet’?
Jag får inga svar.

Förr fick man en stämpel i passet, som visade när man rest in i landet. Under en lång tid har man inte ens behövt visa pass när man rest inom EU. Nu måste man visserligen visa giltig ID-handling vid gränserna och vakterna fotograferar den ibland, men det är ingen myndighet som håller koll på att du åker ut ur landet efter 3 månader. Du kan i princip vistas hur länge som helst i Sverige, förutsatt att du har pengar till uppehälle, ordnar ditt boende och inte begår brott. Du får alltså vistas i Sverige som ’turist’ i tre månader och längre om du har ’försörjning’, d.v.s. inte ansöker om socialbidrag. Antingen har du ett jobb, någon som försörjer dig eller pengar på banken.
Tiggarna söker inte socialbidrag, däremot har kommunen bestämt att tiggeri inte är en försörjning.

Jag jobbade på kommunen när den fria rörligheten introducerades i EU. Till en början var det arbetssökande som var registrerade på arbetsförmedlingen i sitt hemland som hade rätt att komma och söka jobb under 2 månader. Under tiden hade de rätt att få arbetslöshetsbidrag i Sverige.
Senare kom ’kärleksinvandringen’… ungdomar åkte ut i Europa, blev förälskade och ville ta hit sin kärlek. Ofta var det studenter utan egen inkomst. Jag fick flera gånger förklara reglerna… att någon måste stå för försörjningen och att man trots EU måste söka uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Det var många föräldrar som fick vara generösa, både med husrum och uppehälle, för den grundläggande tanken var att ingen skulle komma till Sverige för att söka socialbidrag. 

Vill man stanna i Sverige och arbeta, måste man ha ett svenskt personnummer. Utan det är det kört. Skatteverket kan inte registrera dig, du kan inte öppna ett bankkonto, inte utnyttja sjukvården m.m. Dessutom måste du ha en adress som godkänns av skatteverket, de skickar ex inte post till postboxadresser. Att hamna i ett Moment 22 är inte alls ovanligt, ex utan bostad – inget arbete, utan arbete – ingen bostad.

Så det här med tiden är inte det väsentliga. Ex. en tysk student med pengar på banken kan resa runt i Sverige hur länge som helst. Han kan bo på hotell, i tält/husvagn, hos kompisar, jobba lite mot mat och husrum på ett fjällhotell osv. Han kan uppsöka sjukvården vid akut behov och så länge han kan betala för sig och inte begår brott, är det ingen som frågar efter hur länge han har varit i Sverige.

Så nu får ni som tjatar om 3-månadersgränsen sluta med ert tjat. Faktum är att ni inte vill ha tiggarna i Umeå. Ni vill att de ska åka hem till sitt där vi inte behöver bli påminda om deras existens. ’Det vi inte ser finns inte’.
Vore det då inte bättre att i stället för att lägga så mycket energi på all denna ovilja, visa lite tillmötesgående och vänlighet. Kommunen är ingen bra förebild här, men titta på vad kyrkorna och de frivilliga organisationerna gör. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Och viktigast av allt, sluta förtala tiggarna. Det har de inte förtjänat.

Ha en lugn lördagsnatt <3

10 kommentarer

 1. Terttu

  Hej Marja! Du har tagit upp viktiga angelägenheter. Jag lider också om EU-medborgarnas situation. Hoppas det blir en ljusning på något sätt. God Natt! Halaus Terttu

 2. Gandalfdenvite

  Det är ni som anser att tiggeri är ett godkänt sätt att försörja dig på som måste sluta upp med er omänsklighet! Nästa steg är ju enligt ert resonemang att arbetslöss svenskar ska kunna hänvisas till att tigga för att försörja sig! Resandefolket är inte mer ”diskriminerade” än någon annan, utan deras ”utanförskap” är en oftast sjäkvvald osund kulturell tradition sedan århundraden tillbaka! Romer som är svenska medborgare diskrimineras inte och sitter inte utanför matbutikerna o trakasserar kunderna genom att tigga pengar, så detta problem handlar INTE om ”diskriminering” av Romer utan det handlar om Rumäner! Ifall Romer i Rumänien är ”diskriminerade” så har de rätt att söka asyl i Sverige eftersom denna rättighet gäller även om de flyr från ett EU-land till ett annat EU-land! Det är komplett vansinne att Umeås skattebetalare ska förse Rumänska medborgare med gratis boende och få del av svenska arbetsmarknadsåtgärder och deras barn få gratis skattefinansierad skolgång! Dessa Rumänska Romer bryter mot lagen då de som enda grupp i EU tar sig rätten att missbruka 3-månadersregeln o kravet att ha sin försörjning ordnad vilket gör tiggeri olagligt, regeln är avsedd att förhindra socialturism där man reser till ett annat land o kräver snyftar sig till det landets försörjningsstöd…, och dessa Rumäner är den enda grupp som tillåts ockupera annans mark! Dessa Rumäner, resandefolket, kommer inte sluta tigga ifall tiggeriet garanterar dem gratis boende o skola… i Umeå, så enda lösningen är att de grips o skickas hem, eller att de ansöker om asyl och får det prövat ifall de verkligen är ”diskriminerade” i Rumänien eller om deras ”utanförskap” är självvalt sedan århundraden tillbaka!
  Svensk arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd i Umeå tvingas arbeta heltid utan lön åt Umeå kommuns Viva Resurs, så ifall dessa Rumänee ska ges gratis boende o deras barn ges gratis grundskola/gymnasie så måste minimikravet vara att även de arbetar heltid utan lön åt Viva Resurs!

 3. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack Gdf! Synd att du inte vågar skriva ut ditt namn, utan gömmer dig bakom ett lämpligt nick.

  Det är inte olagligt att tigga, men det är ju ingenting man önskar att någon ska behöva göra. De rumänska romerna har inte asylskäl för att söka uppehållstillstånd i Sverige, däremot är de EU-medborgare med vissa rättigheter och skyldigheter.
  Jag tycker det är synd att så många buntar ihop romerna till en grupp och stigmatiserar dem med olika negativa egenskaper. Det är förstås ett enkelt sätt att hålla ’problemet’ från sig, att döva ett dåligt samvete. ’De ska bort, så jag inte behöver se dem’, är ett inte helt ovanligt argument. Med alla negativa argument följer fördomar, rädsla och främlingsfientlighet, vilket jag tycker vi måste arbeta emot.

  Vad jag vet har tiggarna inte sökt socialbidrag, de säger att de vill arbeta och jag kan inte tänka mig att de har en gen som tvingar dem att tigga. Ingen människa lämnar sitt hem frivilligt för att fara till ett främmande land där man dessutom inte blir vänligt bemött. Jag tycker också att man ska sätta press på Rumänien att romernas situation ska förbättras, men under tiden måste vi hjälpa dem som är här. De är människor lika väl som du och jag. Det är den bistra verkligheten.

  • Gandalfdenvite

   Att inte ha sin försörjning ordnad under de max 3 månader man får vistas i ett annat EU-land utan att jobba eller studera där är olagligt, och detta innebär att det visst ÄR olagligt för exempelvis Rumäner att tigga i Sverige! 3-månadersregeln infördes för att förhindra ”social turism” där medborgare i fattigare länder med sämre trygghetssystem reder till rikare länder för att där snylta på deras välfärdssystem! Jag vill gärna bo i varma södra Frankrike, ska jag då bara resa ned dit och kräva att få gratis mat o boende och att mina barn ska få gå i fransk skola?
   Detta handlar inte om att ”stigmatisera” Romer eftersom de många Romer som är svenska medborgare inte alls diskrimineras…, utan detta handlar om RUMÄNER! Ifall de Rumänska Romerna verkligen är diskriminerade i Rumänien så har de visst asylskäl, och rätten att söka asyl/fly gäller faktiskt även mellan EU-länder! Ingen Rumänsk Rom har ännu ansökt om asyl, så innan det har skett så kan ingen säga att de saknar asylskäl, och om det då visar sig att de saknar asylskäl så ska de inte få stanna i Sverige utan utvisas precis som alla andra som saknar asylskäl!
   Ingen har sagt något om en ”gen” som tvingar dem att tigga, det handlar om traditioner där hela släkten i generationer/århundraden rest runt och levt utanför samhället! Ingen tvingar Rumänerna att avstå från att söka asyl o därmed DÅ kunna söka försörjningsstöd och DÅ låta sina barn gå i den svenska grundskolan!
   Att inte acceptera tiggeri handlar inte alls om att ”inte vilja se dem”, utan det handlar om att det aldrig får anses accepterat att tigga för att kunna försörja sig! Det är alltså inte Romerna som kritiken riktas mot, utan det är det faktum att tiggeri anses vara ok sätt att försörja sig på! Ni letar ”rasism” o ”främlingsfientlighet” där det uppenbart inte existerar något sådant!
   Att locka med svensk grundskola och gratis boende… i Sverige bidrar enbart till att fler lockas att ta sina barn ur den Rumänska grundskolan för att istället låta dem gå i den svenska grundskolan! Det är inte bara Rumänska Romer som är fattiga… i EU, men det är nästan uteslutande enbart Rumänska Romer som väljer att tigga vid nästan varje butik över hela EU, så detta handlar inte om fattigdom…!
   Det är åsikterna som är viktiga, INTE vem som framför dem, och anonymitet är en nödvändig rättighet ifall man ska våga vara politiskt inkorrekt eller våga kritisera SD/nazismen utan att ens familj… ska utsättas för direkt livsfara! Om jag använt signaturen Lisa Edvarsen eller Anton Grönkvast eller… så hade du… ändå inte kunnat veta vem jag är, så signaturen Gandalfdenvite är varken mer eller mindre anonym än Martin Pettersen…, eller Marja Granqvist!

 4. Ditte

  Tack Marja! Ett väldigt viktig inlägg! Men jag säger till denne G som Stenamark en gång sa till en journalist; ”Det är svårt att förklara för nån som inte begriper”.
  Och visst är det!
  Stor kram och många tankar från Bosse och mig.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Det är inte lönt att argumentera mot en som inte kan lyssna, utan har bestämt att så här är det. Jag har slutat med det och därför svarade jag den första kommentaren genom att ge min syn på det hela… och fick samma svada tillbaka. Finns många faktafel att korrigera, men jag använder hellre min energi till annat. 🙂
   Kramar till er båda! 🙂

 5. Inga-Britt Gustavsson

  Tack , Marja ! Du klarade meningsutbytet briljant .
  En sån där mask behöver nog även jag göra mig , eftersom jag ofta känner att jag behöver avreagera mig !

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Inga-Britt! Jag är van sen den tiden jag jobbade med flyktingar och invandrare, däribland finska romer. 🙂
   Jag skulle kanske göra några masker till dem som känner att de behöver. Jag tyckte bjällrorna var så härliga, för de låter ganska mycket när man rör på huvudet. 🙂
   Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.