Marja

Den långa resan.

Tömma moluckerna.

I dag när jag stod vid bussållplatsen kom sopbilen som tömmer våra molucker. Attans att jag inte kunde ta en senare buss, men jag hann zooma in några bilder på hur det går till.
Själva sopkontainern finns under jorden i en betongbunker… en för matrester som kastas i bruna papperspåsar och ska bli biogas, den andra är för brännbara hushållssopor. Glas, plast, metall, tidningspapper, kartong m.m. får vi gå till närmaste sorteringspunkt med.

En kraftig kran tar tag i öglan på molucken och lyfter upp hela kontainern, den dinglar farligt i luften och måste ganska högt upp för att komma över kanten till flaket. Sen sänks den ner och simsalabim så öppnas botten och innehållet faller ut.

soptomning

soptomning2

soptomning4

soptomning3

soptomning5

soptomning6

På andra sidan av bilflaket står det att det har två avdelningar så soporna inte hamnar huller om buller. Man kan se att matresterna hamnar i det bakre facket.

Mitt bekymmer är hur man ska rengöra de där underjordiska kontainrarna. På sommaren kan det lukta ganska mycket ur dem och trumman som man skickar ner soporna i blir fort skitig. Enligt HSB kan/ska man inte behöva rengöra dem och det tycker jag är ohållbart. Jag har själv torkat av trummorna varje sommar med starka våtservetter och nu har jag äntligen fått löfte av någon ansvarig på HSB att få hjälp med rengöring av kontainrarna i vår. Det måste koordineras med tömningen och blir säkert dyrt, men vad gör man… Jag vill inte ha råttor eller annat springande på gården. Jag mailade till och med tillverkarna av såna här molucker och frågade hur det är tänkt att de ska rengöras och fick till svar att jag måste ha ett serienummer (??) för att de ska kunna svara på det. Misstänker att de inte hade något svar.

Är det någon som har erfarenhet av såna här sopnedkast?

I morgon går vi in i en ny månad och snart är det påsk. På Willy:s sålde de Memma.

memma

Ha en fin måndagskväll <3

6 kommentarer

 1. Jan S

  Hej. Uppenbart ett dilema, Krim kris och annat att förstå.
  Jag fattar inte, du har ju sett en verklig värld, vad får dig att
  reducera din person, vilken lobotemi kan skapa dig?. Ingen
  verklig människa varken ser eller lägger märke till soppåsens
  vardag i en värld som har att hantera liv eller död per massum.
  Vi har liknande bakgrund kanske ett samtal i den troendes
  insikt kan vara av hjälp ?

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag håller mig gärna till den krassa verkligheten och tycker att sophanteringen är viktig både i det lilla och det stora. 🙂
   Ha en bra kväll!

 2. Tove Olberg

  Nu har jag fått en liten inblick i moluckerna och som sagt hur rengör en – finns det redan möss?
  och hur får du fram serienumret? Vilka servetter använder du? Matavfall lägger vi i majspåsar och slänger i bruna kärlet i soprummet. Rengöring görs med spolning då och då. Jag hyr min bostad.
  🙂 kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag har ju skrivit om Moluckerna ett par gånger tidigare, så jag tänkte att jag skulle visa hur de fungerar. Jag har rengjort trummorna man kastar ner soporna i och locken med våtservetter för städning som jag köpte på Lidl. Kontainern får man spola av med högtryckstvätt.
   Kram! ☺

 3. Linda

  Vill bara tipsa om ättika. Tar bort lukt och flugor. Blanda vatten och ättika i en sprejflaska och så duschar man vid behov. Är det riktigt illa kan man hälla på ren ättika på kompostpåsen innan man slänger den.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tusen tack för ett bra tips! På somrarna har vi faktiskt mycket flugor i och runt den roterande tunnan vi kastar ner påsarna i. Där ska jag spreja, men kommer ju inte åt själva kontainern, så den får de spola med högtryck och sedan suga upp vattnet.
   Ha en fin helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.