Marja

Den långa resan.

Nalta eljest

Tidskriften VASAPLAN, till stöd för utsatta människor i Umeå, har utkommit med nr 26/2016.

vasaplan

Temat denna gång är ’nalta eljest’ (något/lite annorlunda)… ett uttryck jag har lärt mig sen jag flyttade till Umeå. I Västerbotten är man ’eljest’ när man inte är som alla andra. Jag skulle kanske säga ’annorlunda’ förstås eller ’excentrisk’ eller ’kreativ’ eller att man går sin egen väg.

Men annorlunda kan vara skrämmande och Anders Rosin skriver i ett debattinlägg att vi förminskar de som är annorlunda.
”- – – Det avvikande – det nalta eljest – ligger i betraktarens öga. Eljest är en person som man inte riktigt behöver ta på allvar. En människa man kan driva med och dumförklara. Skratta åt. – – – Vi vill skilja OSS från DEM och vi gör det genom att ställa våra val, vårt beteende och våra åsikter och tankar mot dem som beter sig och tänker annorlunda. ”

På omslaget finns begåvade William Spetz, umeåkillen som blev stjärna på YouTube. När jag började blogga här på Vk för fem år sedan, hade han en tonårsblogg som hette ’Lilla bloggen’. Han la ut små videobloggar och blev snabbt populär för sin speciella humor och sen har det bara rullat på. Nu vill han bli skådespelare, men hans nästa stora uppdrag är programledare för finalen i Melodifestivalen den 12 mars.

Vi får också läsa om flera andra kreativa människor och så en krönika om Den prostituerade hunden.

Tidskriften VASAPLAN håller fortfarande samma höga standard i texter och bilder. Köp den och gör skillnad i någons vardag!

God natt mina vänner <3

 

4 kommentarer

  1. Tove Olberg

    Dessa tidningar ger många en chans att få ihop pengar så de slipper stjäla och bli kriminella.
    Vi är många i Vår herres hage, eller vem hage det nu är frågan om.
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Ja, i Umeå bjuder Öppen Gemenskap på frukost och lunch, samt att man byggt hus för sommarkollo för utsatta barn, för pengarna, så vi har bra koll vart pengarna går. 🙂 Kram! 🙂

  2. Ditte

    I Stockholm köper jag ”Situation Stockholm” som är en liknand etidning och som jag läser med stor behållning.
    Eljest? Ja , innebörden ligger ju i betraktarens ögon. Och vem är inte eljest i ett större perspektiv.
    Sedan kan man undra varför ”annorlunda” skulle vara skrämmande. Idag känns det som om det är trendigt att sticka ut. Dock måste det vara på rätt sätt för att bli accepterat. Vad nu det är?
    Stor kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag brukar också köpa Situation Stockholm. Den är också bra.
      Jag har tidigare uppfattat ’eljest’ som ett snällt ord som man säger om dem som är ’lite speciella’. Men det verkar som att ordet ändrat betydelse och det beror nog på det som händer i samhället med flyktingströmmarna m.m. Då blir de som är annorlunda skrämmande.
      Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.