Marja

Den långa resan.

Snöstorm och om att ta i hand.

aprilvader

Så här såg det ut när jag tittade ut genom fönstret i morse. Totalt snöoväder. Det brukar ju går över fort om det snöar i april, men efter en stund kunde jag knappt se ut för blötsnön som kröp omkring på mina fönster.

aprilvader2

Vilket oväder! Det har pågått hela dagen och håller på än.

Jag behövde inte gå ut i dag och har inte haft någon lust heller. Men jag bokade tvättstugan bara för att få lite trappträning. När jag skulle ta ut tvätten ut torktumlaren hade alla handdukar och örngott krupit in i påslakanet. Så lustigt. Lakanet var som en påse med allt det andra i. Där låg de förskrämt hopkrupna som i en grotta.

Jag tänkte på den här miljöpartisten som inte vill ta kvinnor i hand. När jag jobbade med flyktingar, kom jag aldrig i kontakt med något sådant. Däremot kom det en man från ett afrikanskt land som inte tog kvinnor i hand, men tog om underarmen. Alltså, man lägger underarmarna omlott och tar tag strax under armbågen. Det kändes för mig väldigt intimt, mycket mer intimt än att ta i hand. Vi fäste inte så stor vikt vid det, utan respekterade hans sätt. Det var inte läge att börja bråka med nyanlända flyktingar… de hade många andra bekymmer. När de började läsa svenska fick de lära sig om det svenska samhället och våra normer.

På tal om respekt kommer jag ihåg en annan gång när en äldre afrikansk kvinna blev dålig när hon var på besök på kontoret och vi fick tillkalla ambulans. Det var två unga killar som tog hand om henne och när de bar ut henne till ambulansen hörde jag hur den ene sa till den andre: ’Kom ihåg att hon inte vill att vi tar av hennes huvudsjal’. Det tyckte jag var fint.

Dagens akvarellutmaning var ombré. Jag fick faktiskt googla och fick fram en massa bilder på hår färgat i nyanser från mörkt till ljust. Jag vill ju gärna måla något föreställande i stället för att bara fösa färg över pappret (vilket skulle ha varit en enkel lösning), så jag fick för mig att  måla en kruka. Ombré betyder också skugga och motsatsen är dagrar, så jag tycker att jag löste uppgiften bra till slut. Jag går från mörkare till ljusare… från höger till vänster i både krukan och bakgrunden.

ombre

Ha en lugn tisdagsnatt <3

 

4 kommentarer

  1. Paula i pörtet

    Hej igen, så du har jobbat med flyktingar? Hur länge sedan var det?
    Jag har inte stött på några som inte vill hälsa genom att ta i hand, däremot är det många som inte begriper att ta av sig ytterkläder och skor när de kommer in i en lokal. Även om kvinnorna bär långärmat så vill de helst behålla ytterjacka på, men på våra svenskalektioner är vi stenhårda. I Sverige gör vi så här säger jag bara och det har dom funnit sig i. Även om man ska respektera andras kultur och tradition så ska man också kunna förvänta sig en viss anpassning när man ändå valt att flytta till ett annat land. Respekt stavas det…

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag gick i pension för 8 år sedan och före det arbetade jag på kommunen i 20 år med flyktingar och invandrare. Ömsesidig respek är viktigt och att vara konsekvent.
      Kram!☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.