Marja

Den långa resan.

Kaffeost

Jag hade ärende nere på stan i dag och upptäckte att det var Björkstamarknad. En massa stånd med likadana kläder som fladdrade i vinden, lite hantverk och lite mat, d.v.s. korv och honung. Det var en väldigt nerbantad variant av marknaden. Jag gick ett varv och köpte sen en bit kaffeost.

IMG_20160527_162307

Kaffeost är något speciellt för norra Finland och Tornedalen. Det är en platt ost gjord på mjölk och löpe och sedan bakad i ugnen.Den används i eller till kaffet. Min kompis skär den i sockerbitstora bitar som hon lägger i kaffet. Sen fiskar hon upp dem med en tesked och då är de lite uppblötta och sega och gnisslar mellan tänderna. Jag brukar skära smala bitar och äta till kaffet med något sött, egentligen ska det vara hjortronsylt, men i dag blev det apelsinmarmelad med ingefära.
Osten jag köpte i dag hade knappt någon saltsmak och smakade inte så mycket. Men konsistensen är spännande och den gnisslade mellan tänderna även som torr.

Sen har jag målat lite i kväll. Temat var ’loops’, alltså öglor och jag hade ingen inspiration för det. Till slut målade jag en drake med linan på rymmen.

IMG_20160527_230833

Ha en lugn lördagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Låter som om kaffeosten kan påminna om den grekiska halloumin för den gnisslar också när den äts. Tror inte jag provat kaffeost men får jag en chans så gör jag det gärna.
  Gillade din drake den känns som fri.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, den påminner om halloumi i konsistensen. 🙂
   Min drake har ju slitit sig fri och strävar rakt upp… 🙂
   Kram!

 2. Judy

  I have never heard of coffee cheese but it would be something to try. Kites bring back memories of my kids when they were younger. There was a park across the street from us and they could also enjoy the outdoor pool, tennis courts and picnic area. Thanks for sharing things about Sweden and Finland with us as I find it very interesting! 🙂 Hugs! Judy

 3. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  I think the coffee cheese is very lokal. In Finland they call it ’bread cheese’, probably because it’s baked like a bread. It’s very exclusive and rather expensive and here you can only get it at markets.
  Kates always bring happy memories… 🙂 Hugs! 🙂

 4. Paula i pörtet

  Hej, gnisselost kallar jag kaffeosten. Tänk, en bloggkompis uppe i norr skickade mig en bit på posten för någon månad sen eftersom jag uttryckt min avundsjuka…
  Jag står också inför en ny investering i dator, jag har en över tio år gammal stationär som jag trivs jättebra med men hårddisken orkar snart inte längre. Min datadoktor tittade på den så sent som igår, det går ju att fjärrstyra datorer så man kan kolla från annat håll och han menade på att det ännu inte är katastrof. Så jag puttrar väl på ett tag till. och försöker lägga undan en slant varje månad för att kunna genomföra inköpet när det väl blir oundvikligt…
  Nu börjar strax sommaren, ha det gott!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Gnisselost är ju ett beskrivande namn. Lycka till med datorköpet!
   Ha en bra vecka! Kram! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.