Marja

Den långa resan.

Att blogga som senior.

“Vi är inte så vackra att se på eller tar selfies hela tiden å vi gör ju inte så mycket spännande saker men jag måste säga att äldre har mycket tankar och mycket humor.”

Jag känner igen mina ord. Slutklämmen på intervjun jag gjorde om ”Betydelsen av att blogga som senior”, ett examensarbete vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Arbetsterapi,  som jag fick mig tillsänt i dag. Sa jag verkligen så? Vi talade om skillnaden mellan ungdomars och äldre människors bloggande och jag påpekade att unga människor tar mer bilder på sig själva i olika sammanhang, visar dagens outfit m.m. och är kanske lite mer ytliga, medan vi äldre delar med oss av vår livserfarenhet och våra tankar.

Fem seniorbloggare blev intervjuade, tre kvinnor och två män och vad jag förstår hade vi ganska lika åsikter. Konklusionen blev den här:

” Resultatet visade att bloggen gav möjlighet för seniorerna att vara socialt aktiva och hålla kontakt med andra, dela med sig av sig själva och sitt liv, det upplevdes som en engagerande aktivitet som kunde bidra till andra aktiviteter samt gav möjlighet till att uttrycka åsikter och vara kreativa. Att förstå betydelsen av att blogga är ny kunskap om en aktivitet som är aktuell i det samhälle vi lever i idag och därför användbar information för arbetsterapeuter i deras arbete med seniorer.”

Jag tycker att det är konstigt att det fortfarande är så märkvärdigt att äldre människor bloggar. Jag kände det tydligt när jag blev intervjuad… att jag hör till en minoritet. Folk höjer ofta på ögonbrynen när jag säger att jag bloggar, senast nu när jag skulle köpa ny laptop och skulle beskriva vad jag hade för behov. ”Du surfar väl lite och betalar räkningar…” sa försäljaren. ”Ja, och skriver protokoll, bloggar och redigerar foton…” svarade jag. ”Vad bloggar du om?” frågar många, som om jag inte skulle ha något att skriva om. ”Varför bloggar du?” frågar andra och några är av den uppfattningen att jag söker uppmärksamhet, för något konstigt är det väl med en tant som bloggar.

”Vilka blogginlägg är du mest nöjd med?” frågade tjejen som intervjuade mig. ”De som jag skrivit när jag varit arg” minns jag att jag svarade.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

9 kommentarer

 1. lotta johansson

  Ha ha… å vi då, alla 60 plus och yngre som läser din blogg för att vi gillar det du skriver och dina fina bilder, kanske en studie vore på sin plats….

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag poängterade faktiskt flera gånger att de som läser är viktiga, annars är det ju ingen ide att skriva, samt att den feedback man får från kommentarerna också är viktig. Även att jag gärna läser andras bloggar med stor behållning. Men som alltid vid såna här undersökningar har man i förväg bestämt och begränsat ämnet. 🙂

 2. Ditte

  Visst är det både trevligt, roligt och givande att blogga som ”senior”. Tänk vilka möten som uppstått! Jag hade aldrig hittat dig utan din blogg…
  Kul att du nu fick hela examensarbetet dig tillsänt och kund eläsa det i sin helhet.
  Men jag tror inte folk i allmänhet tror att de som fyllt 60 bloggar. Man kan ju undra varför. För att använda Facebook anses inte anmärkningsvärt. (Jag har den inte….)
  Spännande fråga om vilka inlägg du varit mest nöjd med….
  Stor kram från mig.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, Facebook är något som man tror alla har och då blir man ju lite konstig där också när man säger att man inte har Facebook.
   Jag är verkligen glad över alla kontakter man får via bloggande. Tänk så trist mitt liv hade varit utan det. 🙂
   Kram!

 3. Judy

  So glad that 60+ people blog. 🙂 They have so many more experiences to share and the writing is quite descriptive. I have no blog but sure enjoy reading them. Marja, you make my day with the lovely paintings and pictures you put on. You share the day to day life that many of us can relate to. Being from Canada I really like the journeys that you write about so we can not only learn about Sweden but other countries as well. Hugs! 🙂 Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you Judy, for your kind words! I’m so happy that you like reading my blog and really appreciate your comments.
   Hugs! :).

 4. Inga-Britt Gustavsson

  Kul Marja …. jag blev också intervjuad . Den som ringde mig var väldigt trevlig och lätt att prata med , men verkade förvånad över att jag hade sånt engagemang i samhällsfrågor .
  Nåt som förvånade mig !
  Kram .

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Så kul Inga-Britt! Du var då (också) rätt person att intervjua. Men man märkte att det fanns fördomar mot äldre människors engagemang och intresse för sociala medier. Hon som intervjuade mig hade inte ens hört talas om Dagny 104 år som bloggar. 🙂
   Kram!

 5. Pingback: Seniorer som bloggar | Seniorwebben

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.