Marja

Den långa resan.

Björkarnas proveniens


IMG_20161010_165643

Varje dag lär man sig något nytt. Jag förundrades över att vissa av björkarna på gågatan fortfarande var nästan helt gröna, medan de andra är vackert gula och blev upplyst om att det beror på björkarnas proveniens. Alltså varifrån de kommer. Det finns många olika sorters björkar i Umeå och de olika sorterna är programmerade så att de blir gula efter ett visst antal dagar, oberoende av klimatet. Jag har alltid trott att löven ändrar färg beroende på väder, vind och temperatur.

Jag vet att många av stadens björkar kommer från Finland och att de först kommer till en plantskola söderöver och sedan forslas hit upp. Undrar varifrån de här fina gröna björkarna kommer? De står på den nyaste delen av gågatan, så jag trodde först det berodde på värmeslingorna i gatan. De ser verkligen fina och fräscha ut.

I morgon ska jag packa och sedan blir det operaföreställning på kvällen. Det ska bli intressant.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Aha, är det så det är med björkarna! Då har jag redan lärt mig något nytt idag. Tack för detta!
  Låter trevligt med opera ocg att sedan förbereda inför resan.
  Önskar dig det bästa!
  Kram!

 2. Judy

  Hi Marja! Thanks for showing your watercolors and explaining the techniques! Good to hear about the birch trees. Have a great trip to Finland! 🙂 Will you be posting while you are away? Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Than you, Judy! I hope I will have time to send a post or two. Just now I’m on the boat on the Bothnia Gulf and the internet is very unstable. ☺
   Hugs!

 3. Maria Lundmark Hällsten

  Jag fick höra för längesedan, om just detta med björkarna. Och du har inte helt fel, dom står sig längre, om dom planteras nära hus, där det är varmare i backen. Vissa björkar tas eller togs, från Tyskland, idag vet jag inte. Ha det gott! //Kram

 4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Jag fick höra från en som kände en som jobbade på plantskola i Västergötland att de hade björkar som hade kommit från Finland och skulle vidare till Umeå. 🙂 Men jag har också hört att de dåliga björkarna som fick planteras om på Östra Kyrkogatan för ett antal år sedan kom från Polen. Tur att man inte behöver prata med dem. 🙂
  Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.