Marja

Den långa resan.

I want to be heard, I want to be found

Så heter en utställning med Knutte Wester på Väven i Umeå. Jag har tidigare skrivit om bl.a. utställningen ’Ofrivilliga nomaderhär, som bl.a. berättar om barnen på ett barnhem i Riga, samt den lilla nomadflickan på Umeå Östra station här.

När Knutte nu efter flera år åkte tillbaka till barnhemmet, fanns bara två av barnen kvar. Här är en bronsstaty gjord på gipsavgjutningar av deras kroppar. De håller i lergökar de gjort som en symbol för att de vill bli hörda.

DSCN1464

DSCN1465

DSCN1466

 

J är 8 år och har under de senaste fyra åren bott med sin mamma på olika härbärgen för hemlösa i New York. Knutte Wester lärde känna honom när han arbetade med barnen på ett härbärge i Brooklyn. Knutte gjorde en avgjutning av J:s axel och arm, som sedan placerades, tillsammans med en plakett, på väggen till det hus där J och hans mamma bodde innan de de blev hemlösa. Fin ’streetart ’.

Här är bilder på fotografier.

DSCN1467

DSCN1468

Utställningen innehåller även flera filmer… från barnhemmet i Riga och från någonstans i Sverige där en grupp papperslösa flyktingar gömmer sig. Det handlar om barnen och deras utsatthet, men även om barns obändiga styrka att klara av svårigheter genom att aldrig ge upp hoppet.

Ha en lugn tisdagskväll <3

 

2 kommentarer

 1. Ditte

  Tack för att du delade med dig av detta. Jag hade gärna velat se utställningen och får ha koll på om den kommer til Stockholm. Temat intresserarmig mycket och extra mycket eftersom det även finns en personlig historia att berätta. Och möten mellan människor är berikande.
  Stor kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Knutte Wester är umebo och jag har träffat honom privat… en mycket speciell man. Hans bronsavgjutningar köps in av kommuner och landsting och står på olika ställen i Sverige. De flesta står utomhus. Hoppas du kan se hans konst, fotografier eller kortfilmer någonstans nån gång. Han har ju ett tydligt budskap.
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.