Marja

Den långa resan.

Julefrid

IMG_20161224_225907

Kolla in tomteparaden vi fick till kaffet i går. Jordgubbstomtar med vispgrädde på en Noblesserundel. Min kompis dotter fixade dem och till och med ögonen pillrade hon dit med hjälp av en pincett.

Det blev en trevlig julafton. Vi var bara fyra personer… jag gillar mindre sällskap, för då kan alla delta i samtalet och ingen behöver känna sig utanför. Änglarna gjorde succe, jag fick ingen med mig hem, utan alla fick nya hem. Maten var god, vi hade ju knytkalas, så det blev lite av varje och alla blev mätta och glada (av snapsen).

I dag har jag tagit det riktigt lugnt. Sov länge och gick sedan och lodade i morgonrocken. Till slut kom jag mig ut… det var några minusgrader och väldigt halt, men jag hade både broddar och gåstavar. Ingen snö, men skridskois på sjön och det var väldigt många ute. Ljuset var underbart vackert.

DSCN1476

DSCN1477

Sen kokade jag lite potatis och ägg och gjorde en jultallrik med sill, lax och rosolli. I kväll har jag ätit kålrotslåda och skinka. I morgon ska jag äta lutfisk. Jag älskar lutfisk och blev så lycklig när jag hittade microlutfisk på Coop, en sån där som visslar när den är färdig. Så enkelt att laga och den blir alltid bra. Till det ska jag göra en vit sås smaksatt med senap.

Sen somnade jag på soffan en stund och så har jag bara tittat på TV. Såg bl.a. filmen om Sven-Bertil Taube och långfilmen Philomena. En riktigt skön lat dag alltså.

Ha en lugn annandagsnatt <3

8 kommentarer

 1. Ditte

  Vilken trevlig julafton! Och dessa jordgubbstomtar var så läckra. Säkert goda också. Men vilket pillerjobb att även få dit ögon.
  Kan förstå att änglarna gjorde succé, de var så fina.
  Skönt med en lugn juldag.
  Promenadenvar säkert uppiggande och fina bilder blev det.
  Önskar dig en fskön måndag.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, det var en skön julafton. Flera år har jag stått vid grytorna och fixat och donat… de senaste åren har varit väldigt lugna, precis som det ska vara. 🙂
   Ha en fin fortsättnig! Kram!

 2. Sandra från Finland

  Slöa juldagar är nog det bästa! Jag tog en promenad genom byn mitt på dagen och träffade knappt en själ. Att bara drischa omkring hemma i yllesockor, äta choklad och titta på teve… och på senkvällen fara ut och dansa på klubb, såsom traditionen är här i Vasa! 😀

   • Sandra från Finland

    Det är alltid så många studerande som kommer hem över julen, kanske bara ett par dagar, och då måste man passa på att träffa varandra när allt annat är stängt (juldagen) och ingen har släktmiddag (sent om juldagen). En tradition jag gillar! 🙂

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

     Hemvändardagar kallar vi det här i Umeå. Och visst är det trevligt att träffa gamla vänner och träffa de gamla vännerna tillsammans med andra gamla vänner. 🙂
     Kram Sandra!

 3. Judy

  So happy you had a good Christmas! 🙂 The strawberry brownies look very tasty. I like small parties as well. We had 5 here for Christmas Eve supper. Too much delicious food but nice to have leftovers as sometimes they taste even better. The temperature is around -23 yesterday and again today. Lovely pictures of the lake. Enjoy your evening Marja! Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I love leftovers and it’s true that most food tastes better the day after. 🙂 Sounds like you had a wonderful Christmas Eve, but much colder weather than we have. 🙂
   Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.