Marja

Den långa resan.

Januaris ord: Tolerans

DSCN1510

Paulo Coelhos vackra Kalender 2017 har temat Vänskap. Varje år tänker jag att jag ska köpa en annan kalender, men sen faller jag för årets tema.

DSCN1511

Illustratör är som tidigare Catalina Estrada och hon har verkligen ändrat stil. De första kalendrarna frossade i färger, blommor och latinamerikanska symboler, redan i fjol märkte jag att hon var mer återhållsam och denna kalender är ganska ’färglös’. Men motiven är intressanta och varje månad har fått ett djur. Tolerans symboliseras av zebran… som ju är annorlunda med sina ränder.

Det är väldigt svårt att vara tolerant, att inte vara dömande… men att samtidigt ha en bestämd gräns för hur mycket man skall acceptera. Mycket handlar om inlärda mönster, fördomar man inte är medveten om och rädsla.

”Nåden kan man inte spara på. Det finns ingen bank där man kan sätta in den för att använda den när man har blivit mer till freds med sig själv igen.
(Ur Zahiren)

Hur tänker ni kring ordet Tolerans?

Ha en lugn måndagsnatt <3

6 kommentarer

  1. Anders

    Jag hoppas verkligen 2017 blir ett vänligare och fredligare år än 2016 så att vi slipper alla onödiga krig och konflikter som pågår runt om i världen. Vi har alla så mycket att vinna på visa varandra mer tolerans och förståelse.

  2. Ditte

    Kalendern är verkligen fin, men visst har den layou7 och färmässigt förändrats. Det är väl med kalendern som med oss.
    Toleransens innebörd har jag funderat mycket kring och ibland känns det som om jag cirklar runt. I vissa fall tycker jag att jag är tolerant och i andra fall är jag det inte. Minst tolerant är jag nog i förhållande till mig själv ibland.
    Jag tycker också att gränsen mellan att vara tolerant och och ha sin egna gräns är svår att hitta. Och visst finns mycket rädsla, okunskap och försomar med som styr.
    Kram från ett snöfyllt Stockholm.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! En förändring/utveckling är väl naturligt för en konstnär. Jag gillar Catalinas illustrationer i alla former.
      Jag funderar precis som du kring tolerans… att det är svårt att vara 100% tolerant… min kompis sa just till mig att jag är väldigt diplomatisk och hon menade det i positiv bemärkelse. Det svåraste är ju precis som du säger att vara tolerant mot sig själv. Vi får kämpa på.
      Kram!

  3. Sandra från Finland

    Vilken fin kalender! Min årets kalender blev en rosa med flätmönster på pärmen. Jag har också vant mig vid en viss utformning av kalendern, så designen inuti är alltid densamma men med olik pärm från år till år.

    ”Tolerans” är ett ord som jag numera har svårt för. Inom till exempel feministiska kretsar och inom genusvetenskap ses tolerans (av människor) som att man på nåder tolererar någon, att man i sin godhet tillåter någon att existera. Tanken i grunden är säkert god, men jag försöker använda ord som ”respekt” istället när det gäller människor. Fenomen, saker, beteenden och annat som inte är kopplat till en människas existens går förstås bra att tolerera – eller inte tolerera: Jag tolererar inte rasistiska skämt, jag kan inte tolerera ett sånt här slarv… Kanske också därför jag är lite försiktig med ordet, eftersom jag oftast använder det i negativa sammanhang.

  4. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Paulo Coelho är ibland lite för religiös för mig, men vad jag förstår kopplar han ihop tolerans med godhet och kärlek och därför är det svårt att dra en gräns. För det måste finnas en gräns för det man absolut inte tolererar. Respekt är faktiskt ett mycket bättre ord.
    Kram Sandra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.