Marja

Den långa resan.

Lite blandat i dag

mammografi

Mammografi i dag i den rosa apparaten som inte klämmer så hårt. Det var en ung kille som hjälpte mig och han påstod att det var han som inte klämde så hårt. Klämmer man åt hårt så behöver man inte så starka röntgenstrålar, menade han. Okej… men jag tål stark röntgen då… är det för att jag är gammal och det inte är så noga, eller? Det var sista gången jag blev kallad. Jag är så gammal nu.

I går när jag skulle beställa mina biljetter till Finlandsfärjan, sa datorn att man måste vara under 120 år för att få resa med färjan. Jag hade skrivit fel på födelseåret… numera måste man ju skriva ut födelseåret med 4 siffror och antagligen hade jag skrivit att jag var född 10xx i stället för 19xx. Inga zombies på färjan alltså.
På mammografin i dag skulle man anmäla sig genom att knappa in födelsenumret på en skärm. 19———- och det blev konstigt nog svårt för somliga. Jag satt i väntrummet och såg en kvinna kämpa med det där, så jag gick och frågade om hon hade problem. Hon fick inte in en siffra, men när jag kom lyckades hon. ’Stå kvar’, sa hon, ’så klarar jag resten också’. Och det gjorde hon.

rybsolja

Och så rybsoljan jag köpte på Nolia. Per Pesula från Kukkola odlar rybs, en kusin till raps som går att odla här uppe i norr. Raps odlas visst bara i södra Sverige och behöver längre tid att blomma. Rybsolja är lika nyttig som rapsolja, smakar lite nötaktigt och är gulare till färgen. Han hade bakat morotskaka med oljan som han bjöd på. Den var lite mörkare i färgen, men väldigt saftig och god. Han hade också  poppat popcorn och de var alldeles gula. Jag köpte en liten flaska olja och en burk senap han gjort med oljan. Här i Umeå säljer DUÅ på Väventorget hans olja.

lchq

Och så köpte jag den här kokboken. Jag har flera kokböcker av Fredrik Paulún. Ända sen han började skriva om GI har han varit min guru. När jag fick diabetes typ2 visste jag mer om snabba och långsamma kolhydrater än min diabetessköterska. Den här kokboken består av enkla recept med bra råvaror och jag köpte den för att jag vill ha variation och inspiration i matlagningen. Jag tycker att jag gör samma rätter på samma sätt hela tiden.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

2 kommentarer

 1. Ditte

  Visst är det bra att vi blir kallade till mammografi, men jag visst intt att det var en övre åldersgräns. Kanske varierar det mellan olika landsting…
  Bra med en ny kokbok och inspiration till matlagning är alltid fint att få.
  Kram och trevlig kväll.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Antagligen varierar den övre gränsen mellan olika landsting. Jag fick ändå stränga order av den unge mannen att känna igenom mina bröst och fick ett schema att hänga upp i badrummet.
   Ha en fin vecka!
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.