Marja

Den långa resan.

Bröt ihop

hallon

Vildhallonen mognar. De här står bland nässlor, så det svider på mina händer nu.

I dag har jag brutit ihop. Inte så vanligt för mig. Ögat blev bra väldigt fort, men däremot har jag fått tillbaka trummandet i mitt öra och nu med ännu mer intensitet och utan uppehåll. I går ringde jag vårdcentralen och fick en akuttid. Det var mitt tredje besök för örat, så nu bad jag att få en akutremiss till öron-näsa-hals. Trummandet ger mig hjärtklappning och till och med extraslag. Jag kan inte sova, inte äta, inte fokusera på något och hamnar i en verklig hjärndimma. Så mentalt dränerande och därför orkade jag inte blogga i går. Till slut lovade doktorn att hon skulle skriva en remiss.

I natt kunde jag inte sova, var alldeles yr och gick i väggen två gånger när jag var uppe och kände att jag absolut inte kunde stå ut med mer. På morgonen for jag iväg till Akuten. Väntrummet var alldeles tomt och jag blev mött med kalla handen. De hade inga distriktsläkare, inga kirurger, inga öronläkare där, så de kunde inte hjälpa mig. De hänvisade till vårdcentralen, men jag sa att jag varit där tre gånger och att de inte kan göra något mer. Jag kände gråten stiga i halsen och vinglade iväg till öronmottagningen för att kolla om de hade jourtider. De hade fått in min remiss, men den skulle ju bedömas och sedan läggas på hög och det kunde ’ta tid’. Då bröt jag ihop där i receptionen och fick sen prata med en sköterska. Min remiss var inte markerad som akut av vårdcentralen, så mina besvär var inte akuta, fick jag höra. Sköterskan tyckte att jag skulle gå hem och ta en alvedon. Med andra ord gå hem och lugna ner mig. Jag förstår att DU upplever att dina besvär är akuta, sa hon, men så här är reglerna.

Totalt nerplattad och apatisk låg jag sen på soffan och tänkte att så här får jag väl ligga några månader nu tills det blir min tur i remisshögen. På kvällen ringde jag min kompis och hon uppmuntrade mig att ta en cykeltur nere vid sjön. När jag tuggar tuggummi hör jag inte trummandet, så jag for iväg och tuggade och det var så skönt att få upp pulsen på normal väg. Dessutom var det en underbar kväll och en vacker solnedgång.

sunset3

Nu har jag pulat i mig alla mediciner jag har och det känns lite lugnare. Jag överlever och kanske får jag sova i natt.

Ha en lugn fredagsnatt <3

10 kommentarer

 1. Anncharlotte Johansson

  Förstod att du inte mådde så bra eller att något hänt dig då din blogg uteblev i går. Jag blir alldeles förskräckt när jag läser hur du blev bemött. Tyvärr har jag andra exempel på liknande erfarenheter av smärta och ångestdrabbade vänner. Jag fasar över den dagen jag själv är i liknande situation. Hoppas du får några timmar av välbehövlig sömn och att morgondagen blir en bättre dag / kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Anncharlotte! Fick ett nytt sammanbrott i morse, som resulterade i att jag fick komma på en jourtid till öronmottagningen. Väldigt kränkande att behöva gråta sig till en tid inom sjukvården. Skriver ett inlägg i kväll. Kram!

 2. Caanita

  Man blir verkligen berörd av hur illa du blivit bemött. Politiken pratar om ”vård, skola och omsorg” det verkar som dom tror att problemen löses av att de pratar. Om det vore på det viset, skulle vi inte ha varken brister inom vården, skolan eller bostäder, för prata kan dom, men sen då?
  Jag hoppas att du snarast får hjälp. Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Caanita! Efter ännu en sömnlös natt ringde jag och grät mig till ett besök hos jouren på öron. Han satt och rullade tummarna när jag kom. Skriver ett inlägg i kväll. Kram!

 3. Ditte

  Så illa! Och så tärande! Finns det inga privatläkare i Umeå eller någon stad i närheten som har mer intresse av sina patienter än den vårdcentral du har besökt. Förstår att du bröt ihop. I dessa fall kan jag känna glädje över att bo i en storstad där det finns kunniga läkare som dessutom kan ta emot. (Menar inte direkt vårdcentraler, även om vår har akutmottagning varje dag. Bara att gå dit.)

  Skönt att du kunde prata med din kompis och sedan orka at dig ut på en fin cykeltur. Hoppas dun snart ska få hjälp.
  Stor kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Det finns ingen privat öronspecialist. Nu har jag gråtit mig till ett besök på öron… ingenting de kan göra, en liten muskel står och krampar… typ tics. Skönt att det inte var något farligt, så nu får jag gå vidare på egen hand. Skriver mer i kväll.
   Kram!

 4. grandmother

  Men så tråkigt att höra! Jag hoppas du kan få hjälp. Det låter fruktansvärt att ha så besvärligt. Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack! Det är himla besvärligt och ingenting vården kan göra. Tics… en liten muskel som står och krampar. Får söka hjälp hos tandläkaren, akupunktur… Skriver mer i kväll. Kram!

 5. Birgit

  Hej! Jag har läst din blogg i flera år men aldrig kommenterat. Nu vill jag ge dig lite stöd, du är alltid en power kvinna så du kommer att orka med det här också.
  Behöver du skjuts någonstans, vårdcentralen, maxi, eller något annat så får du gärna höra av dig.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack snälla Birgit! Powerkvinna eller inte…ibland går man bet, men då får man gråta och fixa en tid hos doktorn på så sätt. 🙂 Skriver mer i kväll. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.