Marja

Den långa resan.

Faust

faust

Det var andra gången jag såg Goethes Faust som opera i kväll, men första gången jag såg en opera som sjöngs på franska. Svenska, tyska, italienska har jag hört och det är ju språk som man tycker låter bra att sjunga opera på… men franska lät först lite ovant. Sen blev det som en lektion i franska, för jag hann oftast läsa textningen till svenska medan de sjöng första ordet. På bilden, som är framsidan av programbladet, ser vi Faust och djävulen.

Det var en lång föreställning… 3 timmar och 15 minuter + en halvtimmes paus. Salongen var fullsatt och väldigt många hade klätt upp sig OCH sprutat parfym på sig. Skall man vara fin så tänker man inte på andra.

Scenografin var fantastisk, det var till och med eld på scenen och segelformade luckor flippade upp och ner på golvet. Den kvinnliga huvudpersonen, Marguerite, hissades upp i en sele (avrättad)  högt, högt och försvann sedan. Lite långtråkigt tyckte jag att det blev just innan pausen och tempot kunde ha varit lite snabbare, men å andra sidan så är det ju så på opera att man sjunger och besjunger och tar om en gång till, så det tar sin tid. Faust sjöng bra, men den enda som rörde sig bra på scenen var Mefisto a.k.a. djävulen, som hade fått högklackade stövlar och därmed svassade lite extra.

Kostymerna var fina, i synnerhet körens, men tyvärr hann jag inte studera dem för det var så mycket annat på scenen son krävde uppmärksamhet just i masscenerna. De två sista akterna var väldigt dramatiska.

Välgjort och sevärt… men nu får det vara nog med Faust för min del. Läste och diskuterade dramat många gånger under mina år som lärare.

Ha en lugn måndagsnatt <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vad trevligt med opera och Faust. Och på franska! Faust hr jag inte hört just på franska men dett operan en gång i Stockholm på operan men då på tyska. Däremot såg jag Carmen framföras på franska på Göteborgsoperan i nyåret 2017. Men dte kändes helt rätt.

    Och visst är det mycket att se på när en är på opera. Förstår att du hade fullt upp med allt.

    Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.