Marja

Den långa resan.

Astma

penseer1

Planterade penséerna i krukor på balkongen. Några får stå i den självvattnande krukan där jag brukar ha kryddor. De andra får stå i bakformen.

penseer2

Själv har jag sovit hela dagen. Det blev ingen sömn alls i natt, för hur jag än gjorde låg jag och rosslade och pep och hetsade upp mig över det. Steg upp tidigt, för jag skulle vara på Vårdcentralen 08.30 hos astmasköterskan. Hon hade också en praktikant hos sig och tillsammans gjorde de en utförlig anamnes, där vi bara kunde konstatera att mina problem går långt tillbaka i tiden. Varje förkylning, varje pollensäsong har varit extra påfrestande och mer än en läkare har funderat om jag inte ändå har astma… och jag har förnekat det, för jag vill inte ha det. Vi gjorde lungkapacitetsproverna utan och med Bricanyl och jag låg under normalkurvan. Jag kapitulerar… jag har astma, som nu förvärrats av pollen, samt att jag inte fått medicin i tid.

Jag blir verkligen frustrerad över det strikta protokollet inom vården. Jag väntade några veckor på tid hos doktorn… därefter några veckor på tid hos astmasköterskan, varav de två sista har varit väldigt besvärliga… och nu måsta jag vänta på att doktorn skriver ut Pulmikort, så jag kan påbörja behandlingen och förhoppningsvis bli piggare. Har ingen aning när hon har tid att skriva det receptet. Jag sa till astmasköterskan att hon ska skriva AKUT på meddelandet och att det nu kommer en helg då ingenting händer. Alltså, var gör man? Så länge man inte riskerar att dö är man bara en bricka i spelet. Vilken doktor som helst hade kunnat skriva ut det receptet på stubinen, eftersom astmasköterskan både såg och hörde hur jag mår.

Jag var dödstrött och besviken när jag kom hem och har som sagt varit halvt medvetslös hela eftermiddagen. Jag har suttit och sovit, eftersom luftrören piper när jag ligger ner. Få se hur jag ska göra i natt. Antagligen fortsätter jag att sitta på soffan.

Jag fick avstå avslutningslunchen med skrivargruppen. Det drog ut på tiden på Vårdcentralen eftersom jag fick sitta och vänta mellan varven på att Bricanylen skulle verka, så jag fick skicka ett mail att jag inte hinner/orkar komma.

Ha en lugn fredagsnatt <3

7 kommentarer

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack! Doktorn ringde och jag har fått medicin och förhållningsregler, så nu ska det väl bli bättre. 🙂
   Kram!

 1. Judy

  Such pretty colored pansies for your balcony! Now that your painting sessions are done I hope you will continue to post some paintings. Sorry to hear the asthma is so bad but hopefully the medicine will help when you are finally able to take something for it. Wish you a good sleep tonight. Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I’m behind with the prompts on Instagram, so I’ll try to catch up as soon as possible. Got my medicine today and hope to get better soon. 🙂
   Have a nice weekend! Hugs!

 2. Ditte

  Tycker verkligen att du hamnat i ”klistret” här. Jag har ju astma (dock ej pollen eller allergi) och har både pulmicort och brickanyl plus en del annat. dEt skrevs ut samtidigt som jag var på besök och fick diagnosen. Jag trodde att detta med dina mediciner var förberett eftersom de visste att du har astma.
  Man kan verkligen bli besviken.
  Jag har haft en väldig tur men vet ju att du har följts av otur. Hoppas nu att din medicin kommer snarast.
  Många tankar och en stor kram.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack snälla Ditte! Doktorn ringde i dag och jag kunde hämta medicinen i eftermiddag. Sen ska jag följas upp efter sommaren hos astmasköterskan. När det väl börjar rulla på är det inga problem. Problemet är väntetiderna…
   Ha en skön helg!
   Kram!

 3. Sandra från Finland

  Åh, så tråkigt att få astmabesked, men förhoppningsvis får du nu hjälp (och snabbt!) och blir bättre!

  Annars så har du så väldigt fina färger på balkongen, man blir riktigt glad av dem 🙂 Ta hand om dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.