Marja

Den långa resan.

Lars Lerin på Liljevalchs.

Den andra höjdpunkten under min korta stockholmsresa var ett besök på Liljevalchs för att se utställningen med Lars Lerin. Jag var så lycklig att jag äntligen fick se hans akvareller i verkligheten. Jag skulle gärna åka till hans stora atelje och utställningslokal i Sandhamn, men detta var stort för mig.

Lars Lerin målar alla möjliga motiv och han målar gärna samma motiv om och om igen. Som hans björkskogar t.ex. I den här utställningen fanns en med höstligt brun mark, men jag har sett bilder med grönt på marken.

larslerin4

Målningarna är stora och ofta skarvade så de löper över en hel vägg.

Jag gillar hans målningar med hus. De utbombade husen från Syrien var lite skrämmande, däremot gillade jag skarpt husen med fönster som berättade om de boende. Här har Johanna tagit ett kort på mig i smyg när jag står och tittar och tittar. Nacken har försvunnit när jag skjuter huvudet framåt för att se bättre. Jag köpte en poster som avbildar en del av den stora målningen och den kommer att pryda sin plats i hallen.

larslerin7

Här är ett av husen som kallas HSB… hmm, intressant.

larslerin

Han målar båtar och  skepp med antydningar om livet ombord. Små infällda målningar som ser ut som fotografier.

larslerin3

Det som fascinerar mig mest är hans målningar av bokhyllor fyllda med böcker, gaffelpärmar och tidskriftssamlare. För mig en konstnärlig galenskap som tog honom tre år att färdigställa. När jag kom in i rummet med dessa målningar på alla väggarna, snurrade jag runt min egen axel och Johanna fick ta tag i mig så jag inte skulle falla omkull.

larslerin5

larslerin6

Det är hyllor från bibliotek och arkiv… en värld som alltmer digitaliseras och försvinner i denna form. Så otroligt häftigt!

Det fanns även annan massproduktion, ex fåglar. Rader av uppstoppade fåglar i glasmontrar.

larslerin2

Ha en lugn torsdagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Jag är väldigt förtjust i Lars Lerins konst och just bokhyllorna och pärmarna har jag sett flera gånger på Sandgrund och jag fascineras av dem. En del andra målningar osm brukar vara där har nu lånats ut hit. Men när jag idag var på Sandgrund så känns det så mtycket ljusare och luftigare där och jag tycker mycket ner om den lokalen och där blandas det ljusa med det mörka. Jag tyckte att mycket av målningarna här på Liljevalchs var så mörka . Men lokalerna är också små jämfört med rymden och de ljusa utrymmena på Sandgrund. Där blir det inte så trångt.
  Roligt att du nu fick uppleva Lars Lerin. Men ett besök på Sandgrund rekommenderas vid tilläflle.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag tyckte också att de flesta målningarna på Liljevalchs var mörka och lite ledsna. Skulle gärna fara till Sandgrund och har faktiskt föeslagit en studieresa med min akvarellkurs dit. Vi pratar ofta om Lars Lerin, hans målningar och böcker. Hur som helst är jag glad att jag äntligen fick se några av hans målningar i verkligheten. En upplevelse för mig. 🙂
   Ha en fin helg!
   Kram!

 2. Paula

  Jag vet nog ingen annan konstnär som berör så mycket med sina tavlor som Lerin. Jag besökte ju Sandgrund för inte så länge sen, en otroligt trevlig begivenhet. Vi åkte buss, det är ju inte så långt från mig.Jag känner igen flera av tavlorna du visar, även från krigets Syrien. Det spelar liksom ingen roll var i världen man placerar honom så målar han lika fantastiskt. Han lyckas fånga väsendet av olika platser, känslan, stämningen…allt.
  Trevlig midsommar! Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Paula! Ja, Lars Lerin är min absoluta favorit, både som personlighet och konstnär. Skall nog försöka ta mig till Sandgrund och hans permanenta utställning där.
   Trevlig midsommar till dig med!
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.