Marja

Den långa resan.

Minne från kriget… och en vurpa med cykeln.

asken

Jag lovade ju visa den fina presenten jag fick av exet. Det är en liten ask som min f.d. svärfar hade snidat i kriget till min f.d.svärmor Karin. Jag vet inte vad det är för träslag… den är lackerad i flera lager och har inbrända dekorationer. På insidan av locket står det: Minne från kriget 1941-42. Pien-Karjala 11.8.42. DJ (Duvald Johannes) Granqvist.

asken2

Inuti låg, och har alltid legat, Karins gamla armbandsur och en handskriven stickbeskrivning på sockar med hålmönster på skaften.

Jag vet inte varför exet ville att just jag skulle ha den här asken som minne. Det är klart, vi hade ju ett liv tillsammans en gång och både svärmor och svärfar var mycket viktiga personer för mig. Dessutom har jag anknytning till kriget och Karelen. Jag blev förstås väldigt glad och rörd över den uppskattningen.

Värmen håller i sig och jag börjar bli knäckt av den. Dessutom har gråbon börjat blomma och min pollenallergi har blossat upp igen. I lördags glömde jag ta min antihistamintablett och fick verkligen erfara hur viktig den är.
Lyckligtvis har jag en sval lägenhet och jag håller mig inomhus på dagarna och far ut på kvällen. Jag vill ha regn. Det har mullrat på avstånd och vi fick fem droppar regn, men det var ju bara som ett hån.

I kväll var det ’Musik vid sjön’ vid Kyrkstugan igen. Jag tog en stol och satte mig i skuggan under ett träd och njöt av ’musik från boxen’, jukeboxen. Vi fick också vara med och sjunga allsång… ex ’Red sails in the sunset…’ Det var trevligt som vanligt och väldigt skönt att sitta i skuggan och känna hur det fläktade skönt från sjön.

På hemvägen välte jag med cykeln i skogen. Skulle parera ett par rötter på stigen och for på en sten och välte när jag skulle hoppa av cykeln och fick den över mig. Ja, egentligen skulle jag ju leda cykeln på den stigen, men jag var så upplivad av musiken att jag glömde vara försiktig. Det gick bra, underlaget var mjukt, så det besvärligaste var att ta sig upp på egen hand. Jag fick hjälp av ett träd som sedan fick en bamsekram. Ett stort blåmärke på ena rumphalvan och en svullen fotled kommer påminna mig om att jag måste ta det försiktigt.

Ha en lugn tisdagskväll <3

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken vacker present och vacker på många sätt. DEn har många fina minnen med sig.
    Och visst är det varmt! Jag har varir på resa och tempot fick bli lugnare för oss alla. Men vi har ju varit vid kusten så viss svalka har vi fått.
    Illa med din vurpa och jag förstår att det gjorde ont. Du får leda cykeln nästa gång.
    Kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Jag har faktiskt tänkt på dig när du har varit på resande fot i värmen, men du verkar vara tålig. Själv orkar jag inte gå ut på dagen.
      Det gick ju bra med cykelvurpan… blev mer rädd för vad som kunde ha hänt, jag hade inte ens hjälmen på mig och det var min första tanke när jag dunsade i marken 🙂
      Ha en fin onsdag!
      Kram!

  2. Judy

    What a beautiful gift box! So nicely finished and the inscription is a real treasure. Such a lovely keepsake to remind you of the love your in-laws shared and also you and your ex. Cataracts, allergies and the very hot weather is a lot to deal with this summer. Music by the lake sounds wonderful. 🙂 Sad that you fell off your bike but good thing you are only bruised and swollen. Take Care! Hugs! Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! The box is a wonderful keepsake and I’m so thankful I got it. The hot weather is killing me and I’ desperately waiting for rain. You mention ’cataract’ and I wonder if Mr Google has misunderstood the name of the weed that I’m very allergic to… it’s ’gråbo’ and ’Mugwort’ in English. 🙂
      Have a nice week! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.