Marja

Den långa resan.

Surströmming

surstromming

I dag har jag bjudit på surströmming. I fjol fick jag ingen surströmming, så jag tänkte att jag får fixa den själv i år. Det är ju så enkelt att bjuda på surströmming och gästerna fick bidra med efterrätt och snaps. Jag brukar köra med Oskars och årets strömmingar var helt perfekta. Fasta och lagom salta. Jag brukar äta tre stycken… jag hade lyckats köpa riktigt god mandelpotatis och hade köpt god ost i Finland, rödstämplad Emmentaler. Ett par snapsar och lyckan var gjord.

Funderade om jag skulle sätta upp en lapp på ytterdörren om att jag äter surströmming, så mina grannar inte undrar om det luktar konstigt, men äh… Jag brukar öppna burken under vatten och det luktade knappt något alls. När jag följt mina gäster ut och kom tillbaka in, kände jag en svag surströmmingslukt i lägenheten. Nu har jag tänt ett svagt doftljus…få se om det hjälper. Det heter Unicorn’s Farts ( Enhörningsfjärtar ), men doftar Verbena.

Mitt barnbarn kom ju inte till Umeå för att studera, men hennes kompis kommer hit för att läsa juridik och i morgon ska jag ta hand om henne… möta henne vid tåget, gå efter nycklarna till hennes studentrum och fara dit och installera henne. Jag har ju både ett mammahjärta och ett mormorshjärta, så det känns bra att hjälpa till. Ronja har installerat sig i Karlstad och redan fått vänner. Jag har fått bilder från hennes lilla bostad och hon har det verkligen fint. Men så är hennes mamma en mästare på att inreda och styla.

Ha en lugn fredagsnatt <3

6 kommentarer

  1. Ditte

    Vad gäller ”surisarna” så har jag testat en gång och då gick det inte. Blev lite tillbehör och kräftor. Nu är jag efter ett par års resor till Höga kusten villig och beredd att testa igen. Där föreslog kännarna på Ulvön att man skulle öppna burken i en hink med vatten för att det inte skulle lukta. Säkert fungerar det lika bra med rinnande vatten.
    Fint att du kan hjälpa Ronja kompis till rätta för det är ju en del att ordna med när man lommer som ny till en ny stad.
    Kram och trevlig helg.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Jag fyller hon i köket med vatten och öppnar burken helt under vattnet. Då blir ju surisarna sköljda också. Mina gäster satt i soffan och märkte inte ens att jag öppnade burken. Sen ska man bädda in fisken med potatis och lök…jag har gärna också tomat och lite creme fraiche.
      Ha en bra vecka!
      Kram!

  2. Judy

    Happy Friday Marja! The herring may not smell good but I’d try it. I laughed at the Unicorn’s Farts scent. There is such a variety of scented candles. Nice to hear Ronja has friends and is settling in to her new school. You are so kind to assist her friend in Umea. Have a wonderful weekend! Hugs! Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! I think you can get used to the smell…and If you open the can in water the fisk get ringer and there’s very lite smell left.
      Have a nice week! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.