Marja

Den långa resan.

Huset fullt.

julen2

Adventsljusen har brunnit ner och julfirandet är avklarat. Hoppas ni har haft en lugn och fin jul! Jag själv ställde undan datorn och tog en paus från bloggen.

julen

Finaste Ronja kom dan-före-dan efter en lång och tröttsam resa med tåg från Karlstad. Bytet i Stockholm gick bra, men sen blev det lite strul i Gävletrakten. Jag följde med tåget på nätet och såg att det inte kom iväg från stationen. Det blev spårbyte och sedan meddelades ’spårspring’, alltså det fanns folk på spåret. Förseningen blev ganska stor och snart förstod jag att hon inte skulle hinna med nästa tågbyte i Sundsvall. Eftersom jag visste att efterkommande tåg skulle vara fullsatta och det inte var någon ide att försöka boka om, ringde jag till SJ och fick prata med en trevlig kvinna som gjorde en ombokning och skickade en platslös biljett på det fulla snabbtåget direkt till Ronjas mobil. För säkerhets skull fick hon också en biljett på Norrtågs avgång senare under kvällen. Jag har alltid blivit väl bemött och fått hjälp på olika sätt när jag ringt direkt till SJ. Ronja fick vänta en timme i Sundsvall och sen fick hon och några till kliva på det fullsatta tåget till Umeå. Och allt detta bara för att några idioter sprungit på spåret. Så onödigt!

julen3

Dagen före julafton var vi nere på stan och handlade de sista julklapparna, samt kramade om mormors kompis.

julen4

Jag sover på soffan i vardagsrummet och ser himlen på morgnarna på annat sätt än i sovrummet. På julaftonsmorgonen vaknade jag till en perfekt fullmåne och snötäckta tak. Julfriden infann sig direkt. Vi firade med exet och Ronjas kompis, hon som kom till Umeå i höstas för att studera juridik. Jag hade lagat och fixat finsk julmat… sill, rödbetssallad, gravat laxen och rört ihop gravlaxsåsen själv, lutfisk med lyckad sås och gröna ärter, köpt kålrotslåda och morotslåda, färdigskivad skinka och kalkonlår. Till efterrätt hade jag kokat plommonkräm med vispgrädde.
Sen delade vi ut julklappar och drack kaffe med chokladpraliner. Det blev en riktigt trevlig julafton.

julen6

På juldagen vaknade jag till en vacker morgonrodnad. Jag hade köpt en dammvippa med strutsfjädrar åt exet och hans snirkliga möbler och Ronja ville också ha en sådan, så vi for iväg till Rusta. Egentligen var det jag som ville ha en ny mikrovågsugn och tänkte att jag skulle passa på nu när jag har en stark person som kan hjälpa mig att lyfta upp och ner den på bussen. Dessutom hade de 25% rabatt på en likadan mikro som jag har och är väldigt nöjd med. Vi tog min lilla pirra med oss som vi drog mikron på och kartongen hade ordentliga handtag, så det var lätt som en plätt för Ronja att lyfta den. Sen passade vi på att köpa lite annat smått och gott. Ronja fick sin dammvippa, diskborste i trä, en rulle rosa soppåsar, sminkväska, lite sminkattiraljer m.m. Det blev en trevlig utflykt genom det vackra vykortslandskapet. Snötyngda granar, upplysta trädgårdar och en svagt rosa solnedgång.

Kompisens syster hade kommit till Umeå från Stockholm sent på julaftonen och efter det har jag haft huset fullt med ungdomar varje kväll.

julen5

Annandagen bjöd på mildare väder, isrosor på hörnfönstret och en glittrande sol över skogen. Ronja for på bio med sin morfar (exet) och jag passade på att vara ensam en stund.
I dag har Ronja pluggat till tenta direkt efter lovet och jag tog dra-maten och gick till min nya mataffär. Det tog mig exakt fem minuter att halka dit i snömodden. Jag har aldrig haft en ordentlig mataffär så nära och tycker faktiskt att det är lyxigt. Tänk så mycket tid jag får över till att göra annat.
Sen kom de båda andra flickorna och jag snodde ihop en fruktsallad till dem. I går bakade jag en mjuk pepparkaka som gick åt nästan helt.

I morgon kväll kommer Johanna och då blir det ännu mera livat. Vi ska möblera om i sovrummet och fälla ut extrasängen och så ska vi installera den nya mikron innan vi far och möter henne vid tåget. Hoppas att hennes tåg inte blir försenat… men hon har inga byten, utan åker direkt från Stockholm så det blir inte lika nervöst som med Ronja. Jag kommer förstås att följa tåget på nätet hela dagen och så kommer vi förstås att få sms-meddelanden.

Ha en lugn fredagsnatt <3

4 kommentarer

 1. Ditte

  Låter som en väldigt trevlig och fin jul och extra mysigt att ha Ronja hos dig. Med tåg vet man ju aldrig och är det inte nerrivna kontaktledningar, signalfel så är dte folk på spåren. Och det sista så himla onödigt. Kommer man väl fram till SJ så har jag också blivit väl bemött, men det kan vara så lång väntetid…
  Så skönt för dig att nu ha en bra butik nära dig och att slippa ta bussen för att handla. Önskar er alla fortsatt fina dagar.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Johannas tåg åkte från station till station exakt på minuten och hon kom till och med fram ett par minuter tidigare än tidtabellen. Nu är det full rulle här och det är så trevligt. 🙂
   Ha ett riktigt Gott nytt år!
   Kram!

 2. Judy

  Beautiful display! Thanks for putting the card in two of your posts! Nice to see your lovely granddaughter and that she had a safe trip. Christmas Eve has always been our big dinner. Our son, daughter and son-in-law brought a friend along as his family lives too far for him to go visit. The traditional turkey, homemade stuffing, mashed potatoes and corn was put out buffet style. Dessert was plates of home baked cookies and butter tarts. Have a wonderful evening with your family. Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! Your beautiful card is standing on top of the chest of drawers in display to everyone. I like the clear message. You seem to have had a nice Christmas Eve as well. Johanna is here now too, so my house is very busy and we have a lot of fun.
   Wish you a very Happy New Year! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.