Marja

Den långa resan.

Historia i stygn.

Vädret har blivit mycket varmare och nu väntar jag på björkpollenexplosionen. Än säger rapporterna ingenting, men jag känner av att något är på gång. Alpollenperioden borde vara över snart och jag har känt av den lite grann. Har börjat äta antihistaminer och är så trött, så trött. Borde inte bli det av medicinen, men det brukar vara så innan kroppen vänjer sig.

I går var jag på Västerbottens Museum och såg bl.a. utställningen ’Historia i stygn’ med Britta Marakatt-Labba. Hon arbetar främst med broderier och applikationer, men även i akvarell och till och med med fiskskinn.

Jag tycker mest om hennes broderade berättelser, många av dem i stort format, men med små, små detaljer.

Här far hennes far ut på sin sista skidtur, då han blev överkörd av byns enda bil och dog.

marakattlabba

Min favorit var detta konstverk som visar att renarna är på väg… över strömmen. Min kompis och jag ställde oss i vägen för ljuset från fönstret så att jag skulle kunna ta bilden. Det blev ju fina siluetter av skuggorna. Det är jag till vänster.

marakattlabba2

En annan favorit var en lång tavla som var ett av examenarbetena på HDK (Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg). Här är en del av den. Den heter ’Minnen’ och är full med små detaljer som är svåra att se på bild.

marakattlabba3

I dag har jag köpt en hel laxsida som jag håller på att grava till påsk. Jag är bortbjuden på påskafton och skall ta med mig gravad lax+egen sås, gubbröra och så har jag köpt Memma, bara så vi får smaka.

I morgon ska jag fara till hjälpmedelsbutiken på sjukhuset och se om de har något för mig. Sen ska jag hälsa på exet och ge honom en av mina extranycklar, eftersom han ville komma och hjälpa mig efter operationen. Det känns bra.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

8 kommentarer

 1. Ditte

  Vilka fantastiska broderier! Så roligt att se. Och tänk att kunna förmedla så mycket i ett handarbete- Fint om du kan hitta bra och fungerande hjälpmedel och toppen att ditt ex kommer och hjälper dig.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Det är långa berättelser i alla dessa små stygn och så fina tidstypiska bilder. Blev så sugen att börja brodera, men har inte tummar till det.
   Ha en fin onsdag!
   Kram!

 2. Judy

  Very nice artistic pictures! My favorite is also the reindeer with the shadows included. 🙂 Salmon sounds delicious. What kind of sauce do you make? What is fretboard and Memma? We enjoy eating salmon but usually just bake it in the oven with lemon pepper spice and lemon juice. Here most fish is very expensive to buy. Take Care! Have a wonderful week. Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I don’t know about the ’fretboard’, must be a funny translation of ’gubbröra’ which is a sallad of small pieces of salted herring, hardboiled eggs, onion and sourcream.
   Memma is a traditional Finnish desert made of rye flour, malt and water. It looks like sh-t, has the consistence of a mud cake and is served with sugar and cream. I can’t describe the taste, but it is a must on the Finnish Easter table.
   With the spiced raw salmon I serve a sauce made of mustard, vinegar, sugar, oil and fresh dill.

   Have a nice week! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Well, the ingredients for the ’gubbröra’ you have above and I mix them to my taste. Small cubes of a couple of hardboiled eggs, 100 gr salted herring, one small red onion, dill and chive and some sourcreme to keep it all together. Spice with salt and black peppar for your taste.
   Memma I buy in the store. My mother used to cook it herself, but I don’t bother.
   Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.