Marja

Den långa resan.

Självupptagen.

Dagarna går och jag har varit så upptagen av mig själv. Har varit på två besök hos tandläkaren och fler blir det framöver. Innan helgen tappade jag en lagning på en tandhals och fick komma och laga den direkt på måndag. Som vanligt gick jag genom Vänortsparken, där hösten lämnar märkbara spår. Den stora kastanjen hade tappat alla sina löv, som låg som en tjock matta på marken tillsammans med en massa kastanjer.

kastanjen4

kastanjen5

Kastanjebladen lägger sig med framsidan nedåt. Jag plockade några kastanjer som legat och torkat på diskbänken. Hade tänkt ha dem som dekoration… vet inte om de går att äta eller hur man tillreder dem.

På tisdag skulle jag åka till Ikea med min kompis och tio minuter innan jag skulle gå till bussen tappade jag en stor bit ur en kindtand. Jag hann ringa tandläkaren och få en tid till i dag innan jag for iväg. Jag opererade in ett par inplantat på höger sida för 1,5 år sedan och nu var jag övertygad om att jag skulle bli tvungen att göra samma sak på vänster sida. En besvärlig och dyr åtgärd och jag kände att jag verkligen hade haft tillräckligt med smärta med knät de senaste månaderna, så jag var jättenervös när jag gick till tandläkaren.
När han röntgade, såg han något avvikande i tandköttet efter en tand som jag dragit ut för ca 16 år sedan… och det visade sig vara en rot av den tanden som inte följt med ända ut. Min föregående tandläkare var snäll och mjuk, men lite slarvig ibland. Vi bestämde snabbt att roten skall opereras ut, så jag kom hem med ett par stygn och orkade inte gå på vattengympan. Beträffande fortsatt behandling skall vi göra ett par kronor med en brygga så jag får tillbaka tanden som dragits ut. Det blir mycket skonsammare för mig än implantat och mycket billigare. Jag har bra förtroende för min nuvarande tandläkare och är så nöjd med vårt beslut.

På akvarellen i går målade vi stenar. Det är inte alls lätt. Först tränade vi på olika tekniker och sen målade vi av stenar som vår lärare lagt på bordet. Jag har inget att visa än, för jag blev inte riktigt färdig… måste försöka få stenarna att ligga ner på underlaget och lägga skuggor under. Få se om jag får till det.

Bussen har äntligen börjat gå sin vanliga rutt igen. På förmiddagen i går gick jag ut och tittade hur den nya bussgatan såg ut. Allt var fint och färdigt, bara lite arbete kvar på Nornaplatsen. Där hade man tagit bort kättingarna som bildade staket runt om, så platsen är öppen och nornan Urd kan stå där fri och stolt.

nornan

Vädret var  höstskönt, så jag var bara tvungen att gå en sväng ner till sjön också. Där fick jag en sån där andlig upplevelse igen. Sjön var otroligt vacker och lugn och det var ovanligt tyst. Hur vackert kan det vara?

nydalasjon16

nydalasjon15

På kvällen, när jag kom hem från akvarellen, körde bussen fel och fick köra en lång sträcka innan den kunde vända om och åka tillbaka. Det var nästan väntat och jag var ganska snabb att skrika till chauffören att han körde fel… jag skulle nämligen stiga av och var därför uppmärksam.

I helgen skall jag till min kompis och hjälpa henne med saker hon handlade på Ikea. En golvlampa ska monteras ihop och en skoförvaring ska hängas upp i förrådet. Själv köpte jag ett gästtäcke och ett kuddöverdrag. Vi var mest fokuserade på kompisens lista.

Ha en lugn fredagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Så trist med din tand men samtidigt bra att det går att lösa utan alltför mycket besvär och smärta och hög kostnad. För ont har du ju haft tillräckligt av i höst.
  Så vackra bilder från sjön och så fint att du kan ta dig dit.
  Önskar dig en fin helg och kan tänka mig att det blir trevligt att hjälpa din kompis med monteringen.
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, det ska bli skönt att få ordning på tänderna på andra sidan munnen också. Tycker de har blivit så mycket sämre de senaste åren… kanske är det åldern eller mediciner som påverkar.
   Sjön är ett andningshål… ibland känner jag att jag bara måste dit ner och se hur det ser ut.
   Ha en fin helg! Följer er resa med stort intresse. 🙂
   Kram!

 2. Judy

  Chestnuts are something I wouldn’t know what to do with either. The Christmas song with the lyrics, ”Chestnuts roasting on an open fire.” comes to mind. My niece painted some small stones and I’d be interested in seeing pictures of your stones when finished. Is there a legend behind the witch Urd statue? Such a pretty lake with beautiful colors and reflections in the water. 🙂 Have a wonderful weekend. Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! In Nordic Mythology there are three Godesses of Fate, Urd, Skuld and Verdandi. They were kind of messangers between Gods and ordinary humans and by spinning the thread of Fate, they ruled over our lives. 🙂
   Have a nice week! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Lena! Kollade in dem och de verkar jättebra. Ifall jag skulle veta att jag alltid kommer att behöva rollatorn, skulle jag utan tvekan investera i dem…men nu hoppas jag ju att snart kunna gå utan även ute. Få se hur det går. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.