Marja

Den långa resan.

Som att åka karusell i en timme.

amaryllis5

Det är en fröjd att vakna varje morgon och se hur blommorna på min amaryllis blir fler och fler. På den ena stängeln har jag nu sex klockor och två tills vidare på den andra. Enligt bilden skulle den vara rosa, men den är vackert orange. Jag har en vit i köksfönstret, som kommer att ta över när den här har blommat klart.

Jag har varit efter jullådan i förrådet och skall ta fram julstaken och stjärnorna, så att de är redo för första advent. Lampor och ljus behövs verkligen nu när det är så mörkt. Min gata såg ut så här klockan halv tre, när jag for med bussen till tandläkaren. Blötsnö och grått.

mingataidag3

På väg till tandläkaren gick jag som vanligt genom Vänortsparken och då hade det redan blivit kolmörkt. Sen fick jag kämpa en timme i tandläkarstolen. Två tänder skulle prepareras för kronor och sen skulle avtryck tas för bryggan. Jag blir ju så yr när jag ska lägga mig på rygg, så det tog ett tag innan jag hade fått kudden rätt under nacken och huvudet lätt åt ena sidan. Med ordentlig bedövning gick det sen bra, men jag fick be att få spotta och skölja flera gånger. Jag är ganska bra på att jobba mentalt med att hålla mig lugn, men det kändes ändå som att jag åkte karusell. Tandläkaren påpekade att jag låg och höll i mig i armstöden. Men nu är det största jobbet gjort och jag är glad att vi gjorde allt på en gång och jag kommer att få mina nya tänder till jul.

Ronja (barnbarnet) kommer till mig över jul och nyår så fort terminen slutar i Karlstad. Vi upptäckte att nästan alla tågbiljetter var slutsålda, men hittade en biljett så att hon kommer till Umeå mitt i natten den 23/12. Sen kommer Johanna antagligen till nyår. Det ska bli så underbart att få rå om Ronja i ett par veckor.och hon behöver nog få vila och bli ompysslad efter en stentuff tredje termin på psykologprogrammet. Just nu pluggade hon in hjärnans neurologiska funktioner och jag undrade faktiskt om hon bytt till läkarprogrammet.

I går var jag hela dagen hos min pysselkompis och gjorde några julkort. Hon kom och hämtade mig redan kl 10 och jag var inte hemma förrän kl 18. Det var länge sedan vi setts, så det tog nästan en timme att uppdatera varandra om vad som hänt, sen var det dags för fika och sen gick vi ut med hunden som hon är dagmatte för och passade samtidigt på att köpa med oss färdig mat (bakad potatis med skagentröra). Jag hade bara med mig en krycka och det gick bra att gå ute med den, men sen fick jag så ont i axeln… Och ja, vi hann pyssla lite mellan varven också.

I morgon är det akvarellmålning igen och det är min tur att ta med mig fika. Det är sista gången för terminen och jag antar att vi kommer att måla eller pyssla något julaktigt till kyrkans adventsfönster. Förra gången målade vi en ringklocka. Vi använde olika tekniker, började med bakgrunden och lät motivet träda fram ur den. Det var verkligen svårt och vi satt och kämpade och rådfrågade varandra medan vi målade.

akvarell68

Jag blev riktigt nöjd med min och har hängt upp den på bokhyllan här hemma. Har alltid ett par målningar hängande där. Alla målar ju olika och vi vinklade klockan åt olika håll, så när vi ställde alla målningarna efter varandra tyckte vi nästan att det lät ’ding, dong’.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

6 kommentarer

  1. Judy

    Very pretty orange amaryllis flower. The dentist visits are never fun but happy for you that it’s over. Your girls will surely brighten up your holidays. Such a realistic looking bell and almost the color of the amaryllis. 🙂 Have a wonderful evening and rest of your week. Hugs!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! Yes, I’m relieved that the worst part is done at the dentist’s. 🙂
      Have a nice weekend! Hugs!

  2. Ditte

    Skönt att tandläkarbesöket avlöpte bra efter omständigheterna. Man är ju så utlämnad där i en tandläkarstol. Men du verkar ha en bra och förstående tandläkare.
    Förstår att du är glad över att Ronja kommer till jul. Sökert förstås en glädje för er båda. Fint också att Johanna kommer till nyår.
    Så fin din klocka blev från akvarellmålningen. Verkligen! Förstår att du blev nöjd med den.
    Önskar dig en fortsatt bra vecka.
    Kram

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Både tandläkaren och sköterskan är jättefina. Bara jag får lägga mig till rätta och blir bedövad, så brukar jag klara av behandlingen. Jag har ju till och med opererat in implantat för inte så länge sedan… 🙂
      Ha en fin helg! Du är tillbaka i Stockholm såg jag.
      Kram!

  3. Lena

    De gömmer informationen väl men jag hittar Hehe
    Väldigt många ändringar sedan tidigare vintrar för allt måste ju sparas på. Har för mig att jag läst (är inte så politiskt engagerad, på gott och ont) att staten lagt över mer ansvar o kostnader på kommunerna nu o att det är därför det är som det är. Jag kan ha fel så nog sagt om det.
    Här har gc-vägen på samma sida som Älvans pizzeria varit en prio 2 men i vinter kommer den inte alls att plogas eller sandas. gc-vägen på kiosksidan är prio 1 men det betyder ju inte att den är klar på morgonen/förmiddagen.
    Hur gårdarna ser ut är ju upp till fastighetsägarna men det vet du ju 🙂

    https://umea.se/umeakommun/kommunochpolitik/kommunfakta/kartorochgeografiskinformation/gatorcykelochfordonstrafik/vintervaghallning.4.761b06201354a1f72566758.html
    https://umea.se/umeakommun/trafikochinfrastruktur/renhallningochsnorojning/snorojningochsandning/snorojningstartkriterier.4.1255481e123d7d67aaa800019938.html

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Lena! Ja, jag läste också om det där. Sandningen prioriteras också för att undvika åtal för olyckor. HSB skottar gården ganska bra och vaktmästaren skottar undan driven vid dörren och sån där. Jag brukar köra upp ett spår till sopkasunerna och sopa framför dörren, men i år får andra göra det. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.