Marja

Den långa resan.

Dags för julpynt.

jul2

Då har vi kommit in i december månad och jag har tagit fram min trogna gamla adventsljusstake i smidesjärn och trä. Änglaorkestern har också kommit på plats på fönsterbrädan och även den lilla sjungande ängeln.

jul3

I år kommer vi bara vara tre stycken vid julmiddagen, så då kommer jag att duka med en ängel åt var och en. För övrigt pyntar jag inte så mycket. Har inte plats för någon julgran, utan kör med blommor och små ljusslingor i de gröna växterna. I köksfönstret och sovrumsfönstret har jag julstjärnor.

I dag har jag varit hos exet på åttonde våningen och blir alltid lika avundsjuk på utsikten från hans arbetsrum över Umeälven.

umealven4

Is och öppet vatten på älven. Det har blivit varmare igen och just nu har vi bara ett par minusgrader. Det vill inte riktigt bli vinter på allvar.

I lördags var det däremot det perfekta vintervädret. -10 grader och det hade snöat så att träden i skogen var så där julkortssnöiga. Exet och jag var och åt finsk julmat i Finska klubbens mysiga stuga, som ligger på 17 minuters promenad från mig. Det blev en väldigt trevlig kväll. Trevligt sällskap vid bordet och underbart god hemlagad mat. Sillinläggningar, gravad lax och rökt sik… morotslåda, kålrotslåda, leverlåda och janssons frestelse… lutfisk, skinka, rödbetssallad, rödkålssallad, finsk svampsallad på riskor m.m. I efterrätt risgrynsgröt med soppa på torkade frukter… kaffe med julstjärnor och chokladgodisar.
Sen gick vi hem, nöjda och glada, genom den vackra snötyngda sagoskogen. Det var en magisk kväll, som man kanske bara upplever en gång per vinter.

vinterskog4

Det tog lite längre tid att gå hem, för vi stannade upp vid varje lyktstolpe och stirrade in i mörkret i skogen.

På sista akvarellmålningen för terminen målade vi pumlor a.k.a. julgranskulor till kyrkans adventsfönster.

jul

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

 1. Inger/seniorkatten48

  Alltid lika roligt att läsa din blogg. Jag har Adventspyntat med utegran och adventsljusstakar i fönstren.. Min äldsta adventsljusstake som jag hade i min första lägenhet använder vi fortfarande. Det är av trä och mörkröd och har hängt med sen 1969 och fungerar bra dock med ledljus numera. Ha en bra adventstid.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack! Gamla ljusstakar är så fina. Min köpte jag 1981 och i fjol bytte jag till led lampor.
   Ha en fin vecka!

 2. Ditte

  Så fint du pyntat hemma hos dig. Jag väntar ett tag med tomtarna. De få jag har får komma fram till tredje advent. Men adventsljusstakar i olika varianter är framme och ljusslingor. Även på balkongen.
  Så fint ditt ex bor. Och att ha en fin utsikt piggar alltid upp.
  Förstår att det blev en trevlig kväll på finska klubben med både god mat och fin samvaro. Och vackert var det när ni sakta strosade hem i set vackra vinterlandskapet.
  Jättefina ”pumlor! från akvarellmålningen. Du ka ndå verkligen få till det så bra.
  Kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, exet bor verkligen fint. Han har en fullt möblerad stor inglasad balkong med infravärme där han också har sin romaskin och motionscykel. Lite läskigt att vara där dock…
   Så synd att snön regnade bort…nu är vi tillbaka på ruta ett, för tredje gången i vinter.
   Ha en fin helg!
   Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.