Marja

Den långa resan.

dagensdam.se

Tulpansäsongen är här och jag köper en bukett varje vecka. Känns dock lite vemodigt varje gång en bukett faller i sär så här, efter allt pysslande med den. ’Vackert förfall’ brukar jag kalla det… ’Beautiful decay’.

Vädret är som vanligt, varannan dag temperaturer under noll och varannan dag regn och temperaturer över noll. I morse vaknade jag av att det snöade lappvantar, som man säger… alltså stora snöflingor som dansade i luften. Räknade ut att det var blötsnö. Under den fanns is, så det är ju det värsta vädret då inte ens broddar hjälper. I går såg jag tre cyklar vid busshållplatsen… det var glashalt och sandtraktorn var försenad, så det hade tydligen känts bättre att ställa cykeln och ta bussen för att hinna i tid till jobbet.

Jag tog en heldag på stan och där är gatorna torra i centrum. Först gick jag till Väven och lyssnade på en föreläsning med Maria Persson, grafisk formgivare och illustratör. Jag har följt henne på Instagram, där hon varje dag publicerar ett porträtt (ritat/målat och ibland bearbetat på datorn) på en känd död kvinna som fyller år den dagen. Det projektet har pågått i 4 år, så det har blivit en del porträtt. Hon får uppgifterna från Wikipedia, där hon också har tillgång till ett specialregister. Ni kan se dessa porträtt på hennes blogg www.dagensdam.se eller på Instagram @dagensdam.
Det var en intressant föreläsning och jag blev påmind om att jag också egentligen ville utbilda mig till grafisk formgivare, men mina föräldrar tyckte inte att det var ett seriöst yrke. De var ju båda fabriksarbetare och jag hade inte självförtroendet att trotsa dem… så jag blev lärare i stället.

Eftersom jag redan var på biblioteket gick jag ner i källaren och utforskade hyllorna med hobbyböcker m.m. Jag tittade först på böcker med stickmönster, eftersom flickorna önskade sig sockar och vantar i julklapp nästa år, men drogs ganska fort till andra hyllor med papperspyssel m.m. Jag lånade hem en bok med instruktioner hur man gör egna ’journals’ och ett par böcker om ’art journaling’. Sen gick jag till sushibaren och åt en laxsachimisallad. Så gott! Hann med en runda i affärerna också, bl.a. Indiska.

I kväll har jag varit på vattengympan. Det var andra gången för terminen och det är såå skönt. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om jag inte fick gå där.

I morgon ska jag göra en grönkålspaj och sen fara till min kompis med den. Hoppas den blir lika god som den jag gjorde tillsammans med Ronja.

Ha en lugn fredagsnatt 

4 kommentarer

 1. Ditte

  Vilken trevlig dag! Och så roligt med föreläsningen! Kan tänka mig att du blev inspirerad. Har kikat in på hennes hemsida.
  Vattengympan förstås jag att du värnar om. En ”lisa” för både kropp och själ”
  Lycka till med pajen och önskar dig en fin kväll och helg.
  Kram

 2. Judy

  Tulips are such lovely flowers and you find such pretty colors. The hobby section sounds interesting. I find such fascinating items to crochet on the computer. Things have sure changed over the years and even new stitches created. Salmon salad was no doubt very tasty. What did you put into your kale pie? With the cold weather here I cooked a big pot of beef stew. The days have warmed up to single digits now. Take Care! Have a wonderful weekend and week ahead. Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! In my kale pie I have boiled (5 min) and dried kale with a red onion. Lots of cheese and eggs whipped with oatmeal cream…topped with crushed walnuts. The pie dough is with red quinoa and oat farine…butter, an egg and a mashed cooked potato. 🙂
   Have a nice week! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.