Marja

Den långa resan.

Naturen förstörs.

I dag gick jag ner till sjön. Vädret var fint… temperaturer runt nollstrecket och solen tittade fram lite försiktigt. Det var förstås väldigt halt, men jag hade broddar och gåstavar, så det gick bra. Gick min vanliga väg genom skogen, en bit längs skogsvägen och ner till den stora sluttande gräsplanen. Det var is på sjön och där på andra sidan utanför Kyrkstugan, såg jag både barn och vuxna ute på isen. Jag skulle då inte ha vågat gå ut på isen.

Det hade hänt saker sen jag senast var där nere. Jag såg först en bländande vit snöhög… så vacker och ren. Snön uppe bland bebyggelsen är så smutsig och ful.

Men sen såg jag en annan hög, som gjorde mig djupt deprimerad.

En stor hög med jord och lera som tippats över kullen med DEN GAMLA FINA TRAPPAN OCH HALLONSNÅREN. Hur kan man göra så? Jag blev nästan överkörd av en stor lastbil som kom och tippade en last med lerjord. Hela den stora gräsmattan var täckt av is och på den en massa sand så att de stora fordonen kunde fara runt där.
Längre bort vid sjön har man börjat bygga det stora bostadsområdet som planerats länge och nu röjer man skog och gräver ut för grunder och materialet som grävs upp dumpas på denna gräsmatta som har varit ett populärt picnic- och rekreationsställe. Nu kommer ju platsen bli helt förstörd och innan det stora bygget är färdigt, har vi antagligen ett tjockt lager lerjord över hela gräsmattan. Fanns det då ingen annan plats? Antagligen valde man denna plats eftersom de stora bilarna kunde komma dit via skogsvägen och fick ordentligt med svängrum. Så synd att förstöra en vacker natur på det sättet. Jag sörjer verkligen den fina trappan som blev en del av en genväg för många, och hallonsnåren runt den.

 

Min kompis ligger på sjukhus och det har varit lite oroligt några dagar. Jag påverkas väldigt mycket och har svårt att fokusera på något överhuvudtaget. Därför var det så skönt att jag kom mig ner till sjön, trots den tråkiga upptäckten där. I morgon är det vattengympa… längtar som vanligt.

Ha en lugn onsdagsnatt<3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Väldigt trist att man bara tippar saker och ting hur som helst. Men säkert har kommunen bestämt att det ska vara så. Vore intressant att höra. Såtillvida inte byggfirman tagit egna initiativ.
  Förstår att dina tankar upptas av din kompis som är sjuk och att du är orolig men hoppas att hon snart ska bli bättre.
  kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte!! Min kompis är på bättringsvägen och får kanske komma hem till helgen. 🙂
   Det är kommunen som bygger och i dag har många undrat på Facebooks Tomtebogrupp. Till slut var det någon som visste att det skulle byggas pulkabacke av jordmassorna. Ska bli spännande att se hur de tänkt sig.
   Ha en skön helg! Har förstått att du är i Stockholm nu.
   Kram!

 2. Judy

  Lovely photo of the lake and clean pile of snow. So sad to hear of the steps being destroyed along with the beautiful landscape. Sorry to hear that your friend is in the hospital. Hope she has a quick recovery. Have fun in the water! 🙂 Take Care! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! My friend is better now and will hoppfully be home this weekend.
   Wish you a nice weekend. Hugs!

 3. Herbertine

  Vad hemskt att de bara tippat av jorden, är det den nya byggnationen som kommer och lastar av där? Man kan ju tycka att byggföretaget kan hantera jorden på sin egna mark, men de kanske har tillstånd av kommunen. Hoppas att din vän blir bra snart och utskriven från sjukhuset.
  Ha en fortsatt fin dag <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.