Marja

Den långa resan.

Coronanoja.

Vi lever i konstiga tider. Efter rekommendationen att alla över 70 år och alla tillhörande någon riskgrupp skall hålla sig undan sociala kontakter, har jag hållit mig hemma. Akvarellmålningen har ställts in till efter påsk och vattengympan är inställd tills vidare. Jag har endast varit på apoteket och även handlat mat en gång, men nu tänker jag handla mat på nätet från ICA Maxi, som jag gjorde i somras efter knäoperationen.

Jag är ju en ensamvarg och lider inte så mycket, för jag har ju folk omkring mig i huset och kontakt med många via sociala medier och via telefon och sms. Jag kan gå ut i skogen och ner till sjön varje dag. Längtar efter öppet vatten och lite mer våraktigt väder, så jag kan ta med mig kaffetermosen och sitta nere vid sjön och meditera. I lördags var isen blank, men folk var ändå ute och åkte skidor, promenerade och till och med cyklade på den.

Jag skulle inte vågat gå ut på den isen. Det var många som gick på kanten, eftersom det var glashalt på stigen längs med. Jag hade gåstavarna, men hade glömt ta på broddarna, så jag fick vända om ett par gånger och ta en annan väg för att det var så halt.

I dag har jag faktiskt varit ute på äventyr och till och med åkt buss. Jag hade tid för ultraljud av hjärtat på sjukhuset. Allt såg bara bra ut, inga problem med klaffarna eller blodflödet. Jag kommer att bli kallad till kardiologen på återbesök snart och får väl veta vad de tycker. Mitt blodtryck har varit perfekt och pulsen låg, så medicineringen har verkat bra.

Det var faktiskt upplivande att komma ut lite ut karantänen, men jag var försiktig. Jag höll avstånd till de jag träffade och pratade med, andades ytligt i bussen och rusade in och tvättade händerna direkt jag kom hem.

I morgon har vi möte med bostadsrättsföreningen och vi skall vara hos mig som vanligt, På kallelsen står det att om man känner sig det minsta sjuk, ska man stanna hemma… underförstått av hänsyn till mig. Om någon hostar eller nyser, får de gå hem igen har jag bestämt. För övrigt har vi ingen kroppskontakt och jag kan torka av dörrhandtaget när de gått. Lite nojig är jag nog.

Det finns inte så mycket annat att göra än att gilla läget och göra det bästa av vardagen. Ta hand om er och var försiktiga!

Ha en lugn tisdagsnatt <3

 

 

6 kommentarer

 1. Caanita

  Tänk viken tur du har som är så ”datoriserad” i dessa tider. Du kan, precis som du skriver, ha kontakt med omgivningen när du så önskar. Det är ingen självklarhet för alla, i synnerhet inte de äldre.
  Sköt om dig och var rädd om dig!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja, i dessa tider är internet verkligen en välsignelse för en ensamstående som jag. Jag har precis lagt in en stor beställning med mat och toapapper hos ICA Maxi, som de kommer att leverera till dörren. Fick ett paket från apotea.se i brevlådan med handkräm m.m. Dessutom tycker jag att folk ringer flitigare nu… dottern, barnbarnet, exet och till och med vaktmästaren vill veta att jag sköter mig. 🙂
   Sköt om dig och var försiktig!

 2. Ditte

  Ja, skönt med våren i antågande men den dröjer nog ett tag till hos dig med isen kvar. Jag har varit ute och gått varje dag och eftersom jag uppskattar att röra mig så passar jag på att stärka både kropp och lungor nu. Jag följer de rekommendationer som ges för oss 70+ och att gå ut är ju rekommenderat. Men med varsamhet och avstånd. Jag har ju inte direkt några bekymmer med hälsan så att ta långpromenaderna gör att orken är bra och att lungorna får träna upp sig. Dock undviker jag city och platser där det är trångt. Åker nu inte buss eller tunnelbana.
  Nu är det väl bara att vänta och se. Annat kan vi ju inte. Roligt att läsa att medicinerna hjälpt och att du känner dig pigg.
  Kram och ha det så bra du kan.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag har ju sett på Instagram att du går på långpromenader varje dag och det är ju bra för både kropp och knopp. Jag är så glad att jag bor så till att jag kan gå ut i skogen helt fritt, för annars skulle det nog vara lite klaustrofobiskt att bara vara inne. Kommer ihåg hur det var i somras efter knäoperationen när jag var så begränsad, men då kunde jag ju i alla fall vara ute på balkongen. Nu går det mycket bättre. Jag har precis knappat in en stor beställning på mat och toapapper hos ICA Maxi och de har så många beställningar att de inte hinner komma med det förrän på måndag. Jag klarar mig tills dess, så det är OK och sen klarar jag mig ett par veckor igen.
   Som du säger är det bara att gilla läget och ta en dag i sänder. Sköt om er!
   Kram!

 3. Terttu Haapanen

  Hei Marja! Oli mukava tavata sinua sairaalan käytävällä. Tulin tosi iloiseksi siitä. Olimme tapaamassa ortopedilla ylilääkäriä. Hän näytti röngtenkuvia Sunen vammoista. Hän on tehnyt kävelylenkin pyöräilytiellä rullaattorilla ja minä olen ollut sauvakävelyllä. Oli niin hieno ilma. Paljon iloisia keväisiä päiviä sinulle. Halaus Terttu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.