Marja

Den långa resan.

Sommarlängt

Tänk att det såg ut så här på min balkong i somras. Längtar faktiskt till sommaren och funderar samtidigt hur jag ska få blommor till min balkong. Skulle behöva en djungel där nu, eftersom jag misstänker att det blir en sommar hemmavid. Det ordnar sig nog.

Påskhelgen gick bra och vädret var riktigt fint ett par dagar. På lördag kom exet gående hemifrån och jag hade tänkt att vi skulle sitta i solen på vår uteplats, men han ville gå ner till sjön. Vi tog med sittdynorna, filtarna och picknickkorgen och slog oss ner i skogsbrynet nere vid sjön. Det var riktigt trevligt att prata en stund och sen promenerade han hem. Jag måste säga att han trots sin höga ålder är stark och spänstig. Sen blev det ett par dagar med riktigt busväder och då stannade jag inne. En av dagarna sov jag bort eftersom jag inte kunnat sova på natten.

Jag har haft mycket besvär med magen igen. Ringde Hälsocentralen och fick tala med min doktor. Hon ville skicka en remiss till ytterligare en gastroskopi och jag har nu fått besked om att jag förväntas bli kallad i juni. Jaha, vad gör man då? Väljer mellan att bryta ihop eller bita ihop. I går morse bröt jag ihop, ringde efter en taxi och åkte in till akuten. På sjukhuset påmindes man om ’social distansering’ när varannan stol var avspärrad överallt.

Klockan sex på morgonen var det tomt på akuten. Jag blev väl omhändertagen … de tog blodprover och gjorde en ultraljudsundersökning för att utesluta bråck på kroppspulsådern. Proverna var bra, jag hade inget flimmer, ingen feber… så de gav mig smärtbedövande medicin innan jag skickades tillbaka hem till isoleringen. Nu får jag bita ihop och anpassa livet efter rådande omständigheter.

Det var väldigt konstigt att vara enda patienten i triagerummet med sex platser på akuten. Vanligtvis är det fullt med folk som mår dåligt och somliga ligger uppkopplade till hjärtmonitorer. Men jag har ju mest varit där på kvällen och natten, inte tidigt på morgonen. Innan jag hann fara hem kom det en liten farbror stödd på en sköterska. Hon hjälpte honom till rätta på andra sidan draperiet och jag hörde hur han suckade och sa till henne: Tack för att du tar hand om mig! Det tog i mitt hjärta. Visst är det en tröst att bli omhändertagen när man är ensam och dålig. På akuten jobbar många unga killar som sjuksköterskor och de är inte alls sämre på omhändertagandet. Lite annorlunda kanske… en kom in och hälsade med ett ’Tja’… han som skulle ta blodproven hade jobbat hela natten, satte infarten och skulle gå utan att ha fyllt upp rören… men jag som är uppmärksam påminde honom om detta viktiga moment. Ibland frågar de om jag jobbat inom sjukvården, eftersom jag verkar kunna mycket om kroppen och mediciner… och då säger jag att jag varit häxa i ett tidigare liv…

Under påsken roade jag mig med att undersöka vad man kan beställa hem via nätet, förutom mat då. I princip allt som får plats i brevlådan. Jag beställde salvor och ögondroppar från apotea.se, receptbelagda mediciner från apoteket.com, trosor från sovtex, puder (smink) från ? och frimärken från postens hemsida. Jag kan inte beställa något jag måste hämta ut, eftersom jag har mitt utlämningsställe på ICA Maxi och dit måste jag åka buss med byte. Däremot kan jag ibland välja att få mitt paket med Denker till OK Q8 och dit kan jag promenera och det är ingen trängsel där inne. Nu när jag var på sjukhuset gick jag in på apoteket och frågade efter bästa sättet att hämta ut mediciner som inte får plats i brevlådan. Tänkte mig att jag kanske kunde ringa och beställa och sen bara komma in på kvällen och hämta när där inte är så många kunder. Fick då veta att enklast är att beställa på nätet och sedan begära hemleverans. Där ser man. Ja, jag vet att jag alltid kan be en vän eller granne om hjälp, men den livlinan vill jag spara tills jag verkligen behöver den.

Ta hand om er nu <3

 

 

 

12 kommentarer

 1. Sandra

  ”[…] då säger jag att jag varit häxa i ett tidigare liv” – vilken superb replik! 😀

  Hoppas du får må bättre nu! Jag längtar också till sommaren, till all grönska och sol. Den här vårvintern känns ju evighetslång. Förhoppningsvis får man riktigt bada i blomster när den tiden kommer.

  Jag utforskar också näthandeln för tillfället. Har inte beställt något ännu, men fönstershoppar via telefon allt möjligt som jag vill ha. Ska nog lägga in en beställning av lite hudvårdsprodukter av lite lyxigare slag, tror jag bestämt!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag köper alla hudvårds- och hygienprodukter från finska Dermoshop på nätet. Dermosil heter märket. Köper en laddning ett par gånger om året.
   Jag tror det kommer bli en annorlunda sommar och jag undrar om det blir någon visit till Finland överhuvudtaget.
   Var rädd om dig Sandra! Kramar!

 2. Ditte

  Fint med några fina påskdagar då du kunde vara ute. Och trevligt med picknick tillsammans med ditt ex nere vid sjön.
  Illa att du skulle bli så dålig i magen men samtidigt fint att du fick den vård och hjälp du behövde. Men om proverna var ok så hoppas jag att du ska må bättre. Hoppas de kunde ha en aning om vad som orsakade dina besvär. Men ibland är det ju svårt att veta.
  Hoppas att du nu ska må bättre.
  Tänkte extra på dig i fredags när jag passerade Bryggartäppan och det hus du brukade bo i när du var i Stockholm.
  Tankar och en stor kram.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! De misstänker ett brock vid magmunnen, men sånt kunde hon inte se med ultraljud, utan man måste röntga eller göra gastroskopi…i juni. Man skyller förstås på corona influensan. Om jag inte står ut får jag väl fara in till akuten igen… Ni har det bra, förstår jag. Du är tuff som orkar gå så långt varje dag.
   Ta hand om er och var försiktiga! Kramar!

 3. Judy

  A picnic down by the lake sounds lovely. Sorry to hear of your stomach trouble. June seems like a long time to wait for tests. Hope you do not have to visit emergency again. We can only order what will fit in our mailbox as well. There is no delivery as our nearest town of 3000 people is 15 minutes away. Lucky for us our daughter comes with medications and groceries when needed. On the bright side our weather has sure warmed up and the snow is nearly gone. Have a wonderful week. Take Care & Be Safe! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I really want to avoid the emergency room, so I stuff myself with medicines and try to keep calm. Almost all the snow is gone here, too and they’ve promised warm weather. So good that your daughter is able to help you. Take care and be safe! Hugs!

 4. Lena

  Det är nog många som bryter ihop i dessa tider när vardagen inte är som den ska vara så du är inte ensam.
  Sitter och njuter av fågelsång i älglandet. Så härligt på morgonen när fåglarna kvittrar o det finns kontraster mellan skugga och uppvaknande sol i bilderna. Du vet väl att på SVT play kan du backa o titta på de tider du gjorde annat 🙂
  En liten tanke bara att vänta inte till när du verkligen behöver hjälp med att be om hjälp. De som frågar om du behöver hjälp med något blir ju glada när och om de kan/får hjälpa till. Behöver inte alls vara något akut utan kan vara något inom en eller två dagar. Den blir glad att kunna hjälpa till o du blir glad och kanske får en liten sällskapspromenad. Tror du förstår vad jag menar 🙂
  Kom ihåg att vara snäll med dig själv! Kram
  Lena

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Lena! Jag vet precis vad du menar. 🙂 För mig är det inget dåligt att bryta ihop… jag tror att man måste göra det med jämna mellanrum. Men snart blir det varmare och man kan vara ute mera, på balkongen eller nere vid sjön.
   Jag brukar titta på älgarna på natten på Kunskapskanalen… eller snarare på det tomma landskapet. 🙂
   Kram!

   • Lena

    På fb finns en grupp som heter Vi som gillar Den stora älgvandringen på SVT1 som du kan, om du vill, gå med i. Där skrivs rätt så fort om det händer något. Visserligen skriver många samma saker men det gör inget för det går ju att scrolla 😀
    Omkring kl 2130 visar de på SVT play Dagens höjdpunkter. Det är inbakat i den direktsäningen men jag tror att de klippen även finns separata någonstans. Annars kan man, på datorn, smart TV eller i appen, klicka bakåt till 2130 minus 6 timmar (de startar ju inte dygnet som vanliga människor 😉 )
    Finns också en blogg som lägger upp en del klipp: https://blogg.svt.se/den-stora-algvandringen/?fbclid=IwAR2kv36ptvtNltsR_3lQZiNeV05HEIdN9ygiQ5IWCL0dPDwTG7YMgpiPUkw

    Idag har jag sett årets första mygga och jag är rätt säker på att årets första humla nyvaket surrade förbi min balkongdörr. Det går fort nu 🙂

    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.