Marja

Den långa resan.

Hjärtflimmer och försök till BankID-kapning.

Nu är det kallt ute och man får rusta sig med både mössa och tjocktröja. Den sköna halsduken och den fina koftan har jag fyndat på myrorna. Mössa har jag väldigt sällan och det här är en med fleecefoder som jag köpt på Jula av alla ställen.

Det är så mycket snö överallt, så man undrar vad som ska hända när den smälter bort. Förhoppningsvis hinner snöröjarna forsla bort en del till kommunens snödepåer. Nu har de i alla fall hunnit kapp med plogningen. På vår gård har cyklarna som inte används försvunnit under snön och de som cyklar hela vintern får nu luta sina cyklar mot den höga snökanten.

Snöhögarna som skottats upp är meterhöga.

Jag har inte mått så bra i veckan. Har varit på akuten två gånger med flimmer. Jag har alltså haft tre episoder i januari. I tisdags satte det i gång när jag åt middag och efter några timmar for jag in till akuten. Jag fick medicin i dropp och det gick över. Man brukar vanligtvis inte ge den här medicinen på akuten, men eftersom jag fått den tidigare på avdelningen och svarat bra på den, gick doktorn med på att ge den. Hela onsdagen mådde jag bra och på torsdag morgon satte det i gång igen. Då for jag in till akuten igen och så blev jag inlagd på kardiologen. De hade inga tider för elkonvertering den dagen, utan jag skulle få vänta till fredagen. Sent på kvällen slog hjärtat över spontant till normal rytm, så jag kunde trots allt sova några timmar på natten. Då hade jag haft flimret i 17 timmar. På morgonen tog vi EKG och jag fick prata med en doktor. Han gav mig en ny medicin som är riktat mot förmaksflimmer. Få se om den hjälper. Den har en del biverkningar, bl.a. är den inte snäll mot magen.
Jag sov hela fredagen och hela natten… var totalt utmattad. Selfien ovan tog jag på lördag när jag skulle gå ut och jag ser ju ganska pigg ut.

Jag har nu haft 10 episoder sen mars förra året, men de flesta har faktiskt gått över av sig själv efter 12-17 timmar. Jag märker att jag orkar stå ut med det sämre och sämre och varför skulle jag behöva göra det, förresten.

En lustig sak hände på natten på sjukhuset. Jag låg i ett rum med 4 personer och någon hade varit på toaletten före mig och glömt att spola. När jag spolade var det stopp… vattnet steg och steg… och jag ringde efter nattpersonalen. Vi letade efter något att peta ner stoppet med, när jag hörde ett brak bakom ryggen. Herregud, tänkte jag, nu sprack hela toalettstolen! Men nej, allt hade farit ner och vi sände en tanke till den avdelning som hade fått ta över stoppet. Verkar som det blivit ett sug när någon annan spolat i toaletten.

En annan inte så lustig sak var att jag blev utsatt för ett försök till BankID-kapning. Exet och jag hade precis pratat om det där, men ändå blev jag så osäker. En man ringde från ’Intrum Justitia’ och berättade att någon köpt en dyr mobiltelefon med hjälp av mitt BankID och fakturan skulle snart gå till Kronofogden. Eftersom jag själv köpte en ny mobil på Telia före jul och sen joxade med att installera BankID med nytt lösenord i den, blev jag först misstänksam om det hade glappat någonstans i processen, så jag spelade med och lät honom koppla mig till ’Nordeas säkerhetsavdelning’. Jag fick ett ärendenummer, som jag skulle skriva upp. Först fick jag vänta med konstig pausmusik och då kände jag att det inte var på riktigt… sen svarade en man som inte pratade som en banktjänsteman och som avslöjade sig genom att veta för mycket om ärendet. Det kanske till och med var samma man. När han sen bad mig ta fram min bankdosa, sa jag att jag inte tyckte han verkade seriös, att jag tänkte avsluta samtalet och själv ringa banken… och polisen. ’Jag vill ju bara hjälpa dig’ skrek han och sen ockuperade han min telefon en bra stund så jag inte kunde ringa polisen. Jag satt och nynnade den där konstiga pausmusiken i luren för att irritera honom.
Det var riktigt obehagligt hur skickliga de här skojarna är. De skrämmer upp en tills man gör allt för att förhindra att någon tömmer ens konto. De säger att de ska hjälpa, när de i själva verket är ute efter att tömma kontot. Jag förstår nu att de lyckas med så många äldre som kanske hör dåligt och inte har full koll på hur allt fungerar.
Intrum Justitia skickar brev. Kronofogden skickar brev. Banken skickar brev. Så var alltid på din vakt och lägg på luren! Lämna aldrig ut några koder eller lösenord i telefon! Aldrig, aldrig!

Jag har inte orkat pyssla så mycket på sistone och har nu halkat efter i januariutmaningen, så jag avbryter den för att undvika att bli stressad av det. Jag ska sno ihop ett par kort till mina flickor på Alla hjärtans dag och sen ska jag måla. När jag låg på sjukhuset blev jag så sugen på att rita/måla. Jag tar alltid en bok med mig när jag far in, men nu tror jag att jag också ska lägga ett litet block och färgpennor i ryggsäcken så jag kan ligga och rita när jag inte kan sova.

Här kommer de senaste sidorna i min junk journal.

Temat är ’motto’ och det har man ju många… jag valde ’You can.’ kort och gott. Det är faktiskt ett bra motto att leva efter.

Här är temat ’väder’ och jag har valt vinter och snö och skrivit en ganska lång text på svenska om snöstormarna och snömängden. Egentligen skall man ju skriva dagbok på de fria ytorna. Siluetten har jag klippt  ur ett häfte jag hittade på Myrorna. Figurerna är färdigritade på den vita baksidan av det svarta pappret. Jag klippte med en liten nagelsax och det blev ju så fint.

Ha det så bra och ta hand om er<3

 

 

 

6 kommentarer

 1. Sandra

  Men fy vad tråkiga saker du råkar ut för. Helt förståeligt att du inte orkar stå ut med flimret, och det ska du ju inte behöva göra heller. Hoppas verkligen att de nya medicinerna hjälper!

  Här har det också blivit en vargavinter, snövallarna är höga och folk får skotta i tid och otid. Fast mig går det ingen nöd på – en positiv sak med att bo i stan är ju att husbolaget sköter skottningen. Och när jag var ut i skogen och gick i helgen och snön låg tung på träden och himlen var klarblå och solen visade sig för kanske första gången det här året, ja, då älskade jag allt det vita och mjuka och vackra.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Ja visst är det vackert med den vita orörda snön. Här har solen visat sig de senaste dagarna och jag går från fönster till fönster varje morgon och njuter av det vackra. Sen gäller det att skynda sig ut innan solen går ner. 🙂
   Medicinen är inte skonsam mot magen… men jag kämpar på. Har fått tid för uppföljning hos en hjärtsköterska om två veckor.
   Ha det så bra och sköt om dig! Kram<3

 2. Judy

  Happy February Marja! You look nice with the new winter wear. That’s a lot of snow. I guess the bicycle riders will have to wait till spring to be able to ride. It must be hard to maneuver them in the winter. I worry about you with the heart trouble. Glad the doctors are taking care of you. Hope the medicine works with no side effects. Lovely pages from the junk journal. You have had quite the time lately and wishing you all the best. Take Care! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! The medicin is not good to my stomach, but I have a follow-up meeting with a cardiac nurse in a couple of weeks, so I must endure the discomfort til then. Due to the pandemic I have had no treatment, only visits to the emergency room and only a couple of nights in the cardiac ward. Now they said they are going to call me for follow-up meetings regularly.
   We surely have a lot of snow this winter. The last few days the sun has been shining and the white untouched snow is so beautiful.
   Hope you are all right! Take care and be safe! Hugs!

 3. Ditte

  Illa och tärande med hjärtflimret men kanske kan den nya medicinen göra det hela bättre. Men trist att den påverkar magen negativt. Är ju tyvärr många gånger så,.Jobbigt att åka in till akuten och sjukhuset men där får du ju fin hjälp. Bra så.
  Bedrövligt med detta försök till bedrägeri. Och så bra att du var på din vakt. Kan förstå att folk råkar illa ut. Så lät hänt och särskilt om man inte hör eller tror på vad dessa bedragare säger.
  Du är så kreativ och det är så roligt att se hur fint du får till det i din ”junkjournal”.
  Önskar och hoppas att du nu får vara pigg ett tag.
  Varm kram

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, jag börjar bli less nu, både på hjärtflimret och magen. Skall försöka få min doktor att skriva en remiss till gastroenheten för en genomgång. I och med pandemin blir allting så hattigt… lite hjälp här och där har ingen verkan i längden. Akuten får göra det mesta och de är både vänliga och duktiga, men inga specialister. Den nya medicinen verkar ok, hoppas den hjälper så jag inte behöver åka in stup i kvarten.
   Ser att ni har snö i Stockholm. Sköt om er och var försiktiga!
   Kramar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.