Marja

Den långa resan.

Så mycket snö.

Min allra sista amaryllis som blommar på den tredje stängeln från samma lök. Stängeln var kort och blev så svag att den vek sig, så nu står blommorna i ett vattenglas. Jag köpte två amaryllisar på Coop och den ena fick två stänglar och den andra tre. Bra utdelning.

Vintern fortsätter och vi får mer och mer snö. Snöröjarna arbetar dag och natt med att ploga, riva och forsla bort de stora snöhögarna. Men snön är ju vacker också. När solen skiner och snökristallerna gnistrar och ett lätt kristallfall dalar ner från träden, är det härligt att gå på skogsvägarna.
Under dagtid är det många ute och nu när det är plogat går det bra att cykla, jogga, åka spark eller bara promenera i sakta mak.

En dag vågade jag mig ut på isen på sjön. Jag var ju inte ensam där ute… fina skidspår går längs stranden och en stig gick över till andra sidan. Så långt kom jag inte, för mitt på blev jag medveten om att jag var långt ute på isen och fick lite panik.

För övrigt har jag mått hyfsat. Min doktor på Hälsocentralen skulle ju skriva remisser och hon var verkligen effektiv. Jag pratade med henne på torsdag morgon och redan på måndagen fick jag kallelser till både medicinmottagningen och gyn och redan i början på mars. Sen hade jag ju tid hos en hjärtsköterska på Hjärt- kärlmottagningen och det var ett besök som skulle ha skett för ett år sedan. Hon skulle nämligen informera mig om vad hjärtflimmer är m.m. Efter tio episoder torde jag ju veta det, men vi pratade även om annat som fick mig att inse vissa saker. Hon frågade bl.a. vilken strategin har varit i mitt fall. Det har inte funnits någon strategi, utan jag har fått hjälp och sedan skickats hem… eller inte fått hjälp och ändå skickats hem. Min trygga punkt har ju varit akuten. Jag kände plötsligt att jag var mentalt trött efter detta året, som dessutom sammanfallit med pandemin. Att jag hade tre episoder under januari drog den sista musten ur mig och jag går ständigt omkring och känner efter och är rädd för att få ett nytt flimmer. Så har jag inte känt tidigare, utan jag har varit ganska opåverkad mellan varven. Hjärtsköterskan ringde i fredags och föreslog att jag skulle träffa en kurator på avdelningen och det ska jag göra. Den nya medicinen tycks verka bra, men jag får order om att gå och ta blodprover och EKG varje månad, så jag tycker jag springer på Hälsocentralen stup i kvarten. Dessutom ska jag kolla blodtrycket regelbundet och rapportera in.

Exet kom och hälsade på och vi åt ärtsoppa och pannkakor. Jag hade kokat drottningsylt sötad med bara honung till. Vi väntar nu på att få bli vaccinerade… Vi ska få brev med posten med anvisningar om hur man bokar tid. Min kompis, som har hemtjänst, har redan fått första sprutan och det hade gått bra.

Sköt om er och var försiktiga <3

 

 

 

6 kommentarer

 1. Sandra

  Vad skönt att höra att du ändå mår hyfsat! Förstår ändå att du är trött – hälsoproblem under en pandemi är utmattande! Jag känner igen mig i det: skriver detta från sjukhuset, vilken ironi.

  Vi var också ut på isen här om veckan, det var så vackert! Och så mycket folk, man märker att folk passar på.

  Ta hand om dig!

 2. Ditte

  Ja, mycket snö har ni uppe i norr. Här hos oss har den försvunnit.
  Vad glädjande att läsa dels att du varit ute en hel del och dels nu får bättre hjälp och stöd-Skönt!
  Förstår att du haft det kämpigt med både hjärta och allt annat som varit men säkert kan du med stöd från kuratorn bearbeta en del av det som hänt.
  Vi väntar också på kallelse om vaccin och hoppas det blir i mars.
  Ha det så bra du kan.
  Kramar!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Nu regnar det här, så snön smälter … och gatorna är glashala. Bussen kunde tydligen inte åka sin vanliga rutt i dag, utan skippade en massa hållplatser. I dag sa de på nyheterna att man skulle skicka brev om vaccineringen till de som är över 80 år, sen blir det min tur… någon gång i mars då.
   Pandemin tär nog på mer än man tror och det känns bra att söka hjälp innan det blir alltför jobbigt.
   Sköt om er och var försiktiga!
   Kramar!

 3. Judy

  Hi Marja! Such a lovely colored amaryllis. Good to see you venture out to the ice lake. People sure enjoy the weather as they walk, run or ride bikes. Hopefully our very cold weather is gone. Today we may get more snow but the weather man says we could see +3C. Happy that the health care system is looking after you and especially in these Covid-19 times. Take Care and Be Safe! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! The weather has been beautiful lately. We have had temperatures above zero some days now and the snow is melting away.
   The covid-19 situation is not good where I live. Our area has the highest rate of incintamination in Europe. Cluster incontamination mostly. I stay at home if I don’t have to go somewhere.
   Take care and be safe! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.