Marja

Den långa resan.

Sommarvärme och åska.

Söndagsro nere vid sjön. Behövlig efter nattens åska med blixt och dunder i flera timmar. Jag hade inte hunnit gå och lägga mig när det började med konstant muller på avstånd och några enstaka smällar på närmare håll. Det verkade lugna ner sig, men sen vaknade jag av en ordentlig smäll på morgonkvisten och undrade yrvaket om det var åskan eller något annat, men sen började det störtregna och jag bestämde att det nog var naturen som rasade. Och som det smällde under en lång stund!

Veckan har varit tung på grund av värmen. Jag tål inte värmen och har dessutom varit väldigt tät i luftrören på grund av gräspollen. Vissa morgnar har jag vaknat av att jag ligger och piper högljutt när jag andas.Äter antihistaminer och tar slemlösande hostmedicin, samt lite extra Bricanyl vid behov. Värmen gör luften extra torr och under dagen kör jag fläkten ganska flitigt. Hoppades på att det skulle bli lite kyligare efter åskan och regnet, men det är fortfarande varmt och luften är fuktig.

Min granne kom hem efter midsommartrippen och hade fiskat öring, som hon vaccat och fryst och skrivit Marja på två paket.

Jag stekte två i smör i går och det var så gott. Jag äter mycket fisk, men köper sällan färsk fisk och den här var ju nästan som färsk. Jag har mest varit inne på dagarna och gått ut och vattnat på kvällen och tagit en kort promenad. Beställde en stor levrans från ICA Maxi med toalettpapper, tvättmedel m.m. så jag har haft mat och alla andra förnödenheter. En dag tog jag bussen till sjukhuset… till apoteket och hjälpmedelsbutiken, där jag köpte en liten stödkäpp med handtag format efter vänsterhanden. Mycket behändig att gå med. Tänkte träna på att lämna rollatorn hemma. Det går så bra att gå med gåstavarna ner till sjön och ofta använder jag bara en stav.

Jag funderar nämligen på att åka till Stockholm i augusti. Ronja vill så gärna träffa mig, men hon jobbar till den 25 augusti och sedan måste hon fara direkt till Karlstad och ta emot utbytesstudenter och hinner inte komma till Umeå. Hon säger att hon längtar, längtar… och det gör ju jag med och jobbar på att repa mod och fara ner över en weekend. Jag känner mig faktiskt tryggare att åka till Finland än att åka till Stockholm. För mycket människor.

Det växer i pallkragarna. I morgon ska jag sätta upp en lapp på dörren att man kan plocka rädisor, sallad, dill och andra kryddor. Snart kommer mangolden och senare ärter och persilja. Jag saknar blomsterprakten från i fjol… fröna till min blomsteräng blev nertrampade av småflickorna som sprang över gräsmattan, men nu väntar jag på luktärterna och vallmon.

Jag har suttit mycket vid den öppna balkongdörren och pysslat i min junk journal, så här kommer några sidor jag gjort.

Temat är ’vintage’ och jag kopierade några bilder på Tant Gerda och Tant Augusta. Tänk att jag blev uppfostrad av dessa kvinnor! Jag börjar ju känna mig vintage själv. De fick i alla fall äran att vara med och det på ett gammalt handskrivet brev från 1891.

Sen fick tanterna bli pappersdockor eller ’art dolls’. Temat var ’kuvert’ och jag vek ett kuvert enligt konstens alla regler och stack in pappersdockorna i det. Så himla roligt och jag har gjort fler efter det.

Temat är ’wanderlust’ eller reslust och jag valde Afrika bara för att det blev fint. Kunde ha varit vilket land som helst.

Här hände något. Temat är ’trash to treasure’ vilket ju är det junk journal går ut på… att förvandla skräp till något fint. Här har jag använt vaxat tidningspapper som jag blev serverad en bakad potatis i, en bit av ett gammalt brev och bilder ur tidningar. Jag hade ingen plan för den här sidan, utan plockade ihop bitarna lite på måfå och när jag tyckte det var färdigt, blev det väldigt känslosamt. För mig är det här en slags terapi. Jag har ju gått i bildterapi, där jag fick måla med vattenfärger och många gånger såg jag inte vad jag hade målat förrän allting var färdigt. Det undermedvetna styrde väldigt mycket och avslöjade också mycket.

Ta hand om er och njut av sommaren <3

 

 

6 kommentarer

 1. Caanita

  Du har inte funderat på att köpa en AC? Jag har oerhört svårt för tryckande värme och köpte därför en AC sommaren 2018. Visserligen kostar den en slant, men det är väl använda pengar.
  En kväll var det 33 grader i sovrummet, efter c: a 2 timmars användning var temperaturen nere i 21.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Jag har ju så liten lägenhet så jag har inte ens tänkt på det. Jag har en fläkt i båda rummen och har balkongdörr och fönster öppna. Det tråkiga är ju att jag måste hålla mig inne och planera livet därefter. Balkongen är skön på morgonen och kvällen, men jag rör på mig för litet.

   • Caanita

    Då bör du överväga en AC. Jag använder den bara i sovrummet, den orkar nog inte med några större ytor om den inte är igång hela dagen. Nackdelen är att den låter ganska mycket, så den går inte att ha igång när man ska sova.

 2. Judy

  Lovely lake picture Marja! What a nice friend to share those tasty looking fish. Happy to hear that you are walking about and most of the time with only one stick. Your junk journal always makes me smile as the pages are so interesting. Our temperatures have been 30C and over this month except for 3 days. We have a small AC for the bedroom and ceiling fans in most rooms. It can still get to 27C in the house. Hope you can go on a trip this summer or fall. Take Care and Stay Cool!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Jufy! Oh, you have had high temperatures and for a long time… around 20 C is what I like. That’s why I like autumns more. 🙂
   Have a nice summer and take care! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.