Marja

Den långa resan.

Finland

Min Finlandsresa började lite mödosamt eftersom det regnade och stormade dagen jag for. Jag skulle ta anslutningsbussen till färjan från Ålidhem och fick stå och vänta utan något skydd för vinden. Att ha paraply var inte att tänka på i stormen och jag hittade inte min regnponcho, så jag fick ta en tunn engångsponcho med korta ärmar. Blev lite våt med andra ord. Sen kom jag på att jag kunde ha åkt med lokalbussen till sjukhuset och stått där i skydd av busskuren. Den nya färjan var fin, men det gungade ganska mycket, så jag fick koncentrera mig på att hålla balansen och inte må illa.

Jag hade köpt en paketresa med hotell från Vasaline och de hade lyckats boka in mig på fel hotell. Jag hade valt Sokos Vaakuna vid torget och hade rätt bekräftelse i min mobil, så jag vidhöll att jag ville bo där. Det ordnade sig till slut och jag blev till och med uppgraderad till ett ’finare’ rum som plåster på såret.

Nästa morgon vaknade jag till denna vackra soluppgång över Vasa torg. Jag hade glömt dra för gardinerna och bodde på våning 5.

Jag har ju rest genom Vasa ett otal gånger och ofta haft tid att ströva omkring i centrum mellan båt och buss, så jag kände mig ganska hemmastadd där. Jag sprang i alla affärer och jagade skor och vinterjacka, utan resultat. Åt gott och fikade med jämna mellanrum. På kvällarna köpte jag piroger och gammeldags filbunke till kvällsmat på hotellet och låg i sängen och tittade på TV.

Vädret var mulet och blött, men jag njöt av lindallén som går ner till järnvägsstationen. Den används som cykelparkering nu.

V

Vasa har också vackra brunnslock.

Hemresan var lugn och havet var vackert. Jag kunde se horisonten och solen sakta glida ner i havet.

Jag är väldigt nöjd med min lilla tripp. Jag vågade fara i väg och bryta isoleringen, fick nya intryck och framför allt prata och lyssna till finska språket, köpa finsk mat och känna atmosfären om än bara för ett par dagar. I Finland har man en helt annan inställning till pandemin. Alla hade munskydd inomhus, i affärer, på hotellet, på restauranger och kaféer. Det var helt självklart och det kändes tryggt. Det hänger kvar sen kriget att man bryr sig om varandra och hjälper varandra på ett självklart sätt. Ungdomarna är väldigt respektfulla och hjälpsamma. Jag skulle äta lunchbuffé på en pub och fick hjälp med både salladstallrik och varmrätt direkt till bordet av tjejen bakom disken, så att jag inte behövde trängas vid buffébordet.

Så har akvarellmålningen börjat. Vi började som vanligt med trådsläpning och färgövningar. Vi skulle använda komplementfärger och en övning var att blanda olika bruna nyanser av komplementfärgerna. Jag arbetade bl.a. med rött och grönt på en målning, fyllde i olika fält utan att tänka på att det skulle bli något… men det blev ju mitt stackars flimmerhjärta där vänster förmak buktar ut och bankar på…precis som det brukar kännas. Så det kan bli!

I morgon ska vi har möte med bostadsrättsföreningen och vi skall vara här hemma hos mig. I två år har vi haft digitala möten, så det ska bli så roligt att träffas på riktigt.

Sköt om er och var försiktiga <3

 

5 kommentarer

 1. Sandra

  Vad roligt att läsa om din Finlandsresa, jag har riktigt sett fram emot det 😀 Alltid skoj att få läsa om sin egen hemstad från ett utifrånperspektiv. Så bra att du trots hotellmissen fick ett rum på rätt ställe, och vad fint om Vasaborna var artiga och vänliga mot dig! Ofta känner jag ju att finländare i allmänhet och finländska ungdomar i synnerhet definitivt inte har rykte om sig att vara hjälpsamma och respektfulla. Hittade du något matställe eller något kafé du tyckte extra mycket om? Jag känner förstås de flesta ställen i stan, men längtar efter att ta en stadsdag med kafébesök snart (jag har kurerat mig från en förkylning nu i över två veckor).

 2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Vet inte om det är för att jag kommer med min rollator, som jag får så mycket hjälp av ungdomar, särskilt av dem som jobbar på kaféer och matställen. Jag var och åt lunch på en pub nära Marimekkos affär… det var där de har buffé i tränga utrymmen, men jag blev serverad vid bordet. Fick en stor salladstallrik med en massa gott och sen kom de med varmrätten jag hade önskat. Sen var jag på Café de Paris i Sokos-huset och åt en laxsoppa, som mest bestod av potatis. 🙂 Fikade på Espresso och där bar de kaffet till bordet åt mig. Jag hade ju bara en hel dag i Vasa och sprang mest i affärerna, samt att jag fotograferade och introducerade statyerna i centrum för mina instagramföljare. 🙂

  • Sandra

   Vad bra ändå att folk är hjälpsamma! Man skulle ju hoppas att det är självklart när det är någon som rör sig med hjälpmedel. Jag ska kika på statyerna på Instagram! Espresso House finns på min att-besöka-lista så snart vardagen tillåter. Jag har nog varit där flera gånger förr, men det är ändå lite av en ”ny” känsla, då det är det enda kaféet i den stilen – verkligen ett coffee house – som finns i stan. Nu har de ju öppnat en ny filial i Rewel Center (alltså Sokos-huset) också, och just det kaféet har jag inte besökt än!

 3. Judy

  Hi Marja! 🙂 Such beautiful pictures. I always enjoy your paintings. The manhole covers are so artistic and add a nice touch to the sidewalk. We have been searching Sweden for ancestors and now found that Gary also has quite a few that originated in Finland. It’s fun to learn where your ancestors come from and about the places they lived. You sure had a nice time and so happy to travel. Glad you are home safe. Have a good weekend. Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! Yes, I really enjoyed my trip to Finland and hope to go to my home town in the South of Finland in the spring.
   So interesting that Gary found ancestors in Finland. What places did they come from?
   Hope you are all right! Take care! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.