Marja

Den långa resan.

Krig

Solrosen är Ukrainas nationalblomma, så jag har hängt upp den här som jag målat för flera år sedan. Mina tankar är ständigt med Ukraina.

Det känns som en vansinnigt krig, med så mycket förstörelse, många döda och ännu flera på flykt. Hur kunde det bli så här och hur ska det sluta? Jag har mått väldigt dåligt eftersom jag har ärvt mina föräldrars erfarenheter av kriget. Jag kan se min mamma och mina tre äldre syskon på flykt från Karelen bland flyktingströmmen till Polen och jag känner hennes smärta och oro i hela kroppen. Upptäckte att jag fått både CNN och BBC i mitt TV-utbud (tack för det Telia), så jag kan följa nyheterna och se direktbilder hela dagarna.

I dag hade jag tid hos frissan kl 11… sen promenerade jag hem i det underbara vårvintervädret, men stupade på soffan när jag kom in och låg där resten av dagen förlamad av ångest och småslumrade. Jag kokade potatis och fisk, som jag åt med en klick bregott.

Exet var här en dag förra veckan. Han hade varit hos tandläkaren och hade ont och sa att han inte kunde äta. Hans andra dotter kontaktade mig och var orolig. Jag ställde mig och kokade potatis/purjosoppa och tomatsoppa. Kryddade med torkade trattkantareller och hällde i mycket grädde. Han åt med god aptit och fick med sig stora burkar hem. Sen stekte jag smöriga plättar som han också fick med sig.

Vattengympan har inte börjat än. Jag blev orolig att jag hade missat annonsen och skickade ett sms och fick till svar att Terapibadet inte hade öppnat än. Konstigt, men jag antar att det är många sjuka i covid bland personalen. I morse fick jag inte min tidning och förklaringen var sjuka medarbetare. Den skulle komma i morgon i stället.

Akvarellmålningen är i gång och det är väldigt trevligt. Vi träffas ibland varannan och ibland varje vecka. Vi blev ju en månad försenade, så därför blir det lite komprimerat.

Det börjar kännas som vår i luften. Jag längtar så vansinnigt till att få börja odla. I sommar vill jag ha massor med blommor, som vi kan plocka in. Sen ska jag fixa min balkong. Skall byta ut träplattorna jag har på golvet, städa upp ordentligt och sedan lägga plastplattor… tror jag. Jag ska be om hjälp från Veteranpoolen, för jag tror inte min rygg klarar av allt. De brukar komma och köra mina grovsopor till stora sopsorteringen och nu måste ju de gamla plattorna köras bort.

Jag har traskat längs skogsvägarna, eftersom vi fick mera snö och nya plogvallar, som jag inte vågar klättra över. Sjön får vänta och skogen är också vacker.

Sköt om er och håll modet uppe<3

 

 

6 kommentarer

 1. Sandra

  Vad fint att få läsa en uppdatering från dig! Kriget i Ukraina är bortom förståelse, och jag har tänkt mycket på dig och sådana i din situation, hur det river upp gamla sår också hos de som varit med om eller har familj som varit med om krig förut. Det känns inte otryggt att bo i Finland (än), men allt blir som så nära, det är (för) lätt att dra paralleller både till Finlands historia och närheten till Ryssland rent geografiskt. Jag försöker begränsa nyhetsintaget rejält, donera pengar till humanitära organisationer, och fortsätta vardagen med att träffa familjen, äta god mat, arbeta och promenera. Det är det enda man kan göra för att inte gå under själv.

  Ta hand om dig och håll modet uppe, du med! Och lycka till med alla dina balkongplaner – det kan vara skönt att ha projekt att planera och se fram emot.

 2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

  Tack Sandra! Ja, nu gäller det verkligen att hålla modet uppe. Jag for till Ikea i går och till Myrorna i dag för att komma hemifrån. Är jag hemma står TV:n på hela tiden. Hoppas på fint väder i helgen, så jag kan vara ute. Exet kanske kommer…han håller på med en utredning för Alzheimers…vilket också är en ledsam sak.
  Finland och Sverige får väl hålla varandra om ryggen om det skulle gå så långt. Jag är inte så orolig för det.
  Sköt om dig Sandra! Kramar!

 3. Judy

  Hi Marja! Beautiful sunflower painting. These are such cheerful flowers. Sad to hear about the Ukrainian people having their country destroyed. It’s so heartbreaking to see the families fleeing their homes. I like to hear about the food you prepare as it sounds so tasty and it sure makes me hungry. We have had a lot of snow lately but the temperature are warmer. Take Care and Be Safe! Hugs!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy and thank you for your mail! This war is so awful it’s hard to believe that it is happening. Such cruelty to innocent people and insane destruction of cities.
   The food I was preparing for my ex were the simplest soups like potato and leak soup and tomato soup out of a can of crushed tomatoes. I just used cream and spices to make them extra tasty. I also used a mixer to make them extra smoothe and easy to eat. Then I made pancakes to make him happy. I packed his rucksack full with food. I do all this because he has Alzheimers and needs some help.
   Let’s hope spring will come soon and make life a bit more cheerful. Hope you are all right! Take care and be safe! Hugs!

 4. Caanita

  Hej! Länge sedan jag läst något från dig, har nog inte uppfattat att du ” bytt namn” på din blogg.
  En reflektion jag får när jag läser att du ska lägga plastplattor på balkongen är, blir inte dom väldigt hala om det regnar? Har själv dålig rygg och reagerar alltid på sådant man kan tänkas halka på.
  Sköt om dig!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Caanita! Vet inte vad du menar med att jag bytt namn på bloggen? Får du logga in på ett nytt sätt, eller…?
   Det blir inga plastplattor på balkongen, utan plattor av betsad gran. Troligtvis gråbetsade. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.