MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

”Hellre fettstund än fruktstund” / SvD

Dessa föreställningar om barn som lågenergilampor, frukt som hälsosam eftermiddagsdoping och fett som fasansfullt i alla former, leder till att våra barn kastar sig som svultna pirayor in i kylskåpet så snart de kommer hem. Brödpåsarna och saftsopporna attackeras först, varpå det hela börjar om från början.

Texten handlar om den debatt som emanerar ur föreskrifterna att skolor inte har rätt att be barnens föräldrar att sända med frukt till skolan för den så kallade "fruktstunden". Skälet till debatten var ursprungligen att skolan skall vara avgiftsfri, men detta pedanteri med regler har hamnat i bakgrunden, nu ifrågasätts något betydligt viktigare, nämligen om den heliga fruktstunden ens är grundad på vettiga skäl.

"En mer intressant fråga är dock varför fruktstunden alls behövs, och svaret återfinns ofta i skolans matsal. Minimjölk eller lättmjölk till dryck. Vaselinliknande smörsurrogat av Lätt & Lagom-typ på mackorna. Maträtter fullproppade med snabba kolhydrater, såsom gorbypiroger, ugnspannkakor (med sylt, givetvis) och pulvermos."

I nästan alla konventionella kostråd ingår fika och/eller mellanmål som en självklar del. Jag förstår så väl att dom behövs för att man skall stå ut med hungerkänslorna i den vanliga SLV-dieten, särskilt efter att en del kostchefer med kadaverdisciplin kräver att barnen skall få lättmjölk och -margarin.

SLV står för Livsmedelsverket och i deras rekommendationer ingår att man bör äta 55-60E% sockerkedjor (kolhydrater), högst 30E% fett samt resten i form av protein.
 
I bilden ingår att kolhydraterna i sin helhet (nu bortser jag från de icke nedbrytbara som kallas fibrer) förr eller senare bryts ned i sina beståndsdelar som är olika sockerarter. Dessa bidrar uteslutande med energi som används direkt, lagras i rätt små glykogenlager eller långtidslagras i form av fett.
 
En hög halt av socker i kroppen skadar vävnaderna allvarligt. Hos en frisk person är det hormonet insulin som tar hand om blodsockret och transporterar det till celler som kan använda det. Förutom muskelceller inkluderas även fettcellerna. När blodsockret kommer in i en cell krävs att det förbrukas för att mer skall få plats. I klarspråk, om då inte ungarna aktiveras med något förnuftigt börjar de spendera sin energi på diverse oönskade aktiviteter, de klättrar på väggarna, är sockerspeedade.
 
Nu är insulinet nog så effektivt att lotsa undan blodsockret vilket innebär att blodsockerhalten lätt sjunker för lågt, något som leder till hungerkänslor och rop att "…jag är huuungrig…"
 
Frukt anses vara ett nyttigt mellanmålsalternativ, men eftersom de i allmänhet är söta och dessutom till större delen består av kolhydrater så förbereder man nästa hungerkänsla som kanske hamnar i höjd med en ordinarie måltid. Då är risken påtaglig att man överäter.
 
Detta är några skäl till varför en måltidsordning som innefattar eller resulterar i mellanmål har förbättringspotential. Det är ett lite mer sofistikerat sätt att säga att de är ett tecken på en misslyckad mat.
 
Hallå, kostchefer som jag avser här ovan, förstår ni sambandet?
 
Med vänliga hälsningar / Erik Edlund / MatFrisk Blogg
Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. ElisabethP

  Dagsaktuellt läge på dagisfronten..när det nu utgått direktiv om att minst en dag, gärna två skall vara köttfri(a)…så innebär det per automatik ännu mera kolhydrater till barnen. Det hjälper föga att man storsatsar på eko-råvaror, de är såpass dyra att konsekvensen blir ännu mindre mängd goda fetter och minskat fullvärdigt protein. Inte heller blir situationen bättre av stipulerade lågbudget-soppdagarna, där barnen inte är mätta den dagen och där föräldrarna sedemera hämtar hem rena rama monster, monster som matats med bulle och russin som mellanmål.

  Självklart är självaste SLV positiva, vår allvetande myndighet som knappast har en enda aktuell undersökning på hälsosamma livsmedels näringsinnehåll. Man har självfallet smugit in ännu en kostrådsändring vad gäller våra barn, fastän det pågår en slags nordisk ”revision” just nu, de nordiska näringsrekommendationerna NNR. Nåja, SLVs senaste bud om barnmat är ännu mera positivt till det vegetariska…och de har inte ens vett att varna för det veganska. De nya moderniteterna med ökad rekommendation av just de vegetabiliska omega6-fetterna lär grunda sig på en en enda, men evighetslång finsk studie, det är onte om studier på optimal kost för barn, finns månne etiska problem inbyggt?

  Hur ska barnen ha en chans, förådda redan i moderlivet genom livsfarliga kostråd, kronisk brist på de hälsosamma mättade fetterna, animaliskt omega3 och fullvärdigt protein och istället beordar man intag av omega6-bemängda växtoljor, kanske av GMO och sekunda växtproteiner. Ingen vet om de epigenetiska förändringarna som oundvikligen måste ske via felaktig kost kan reverseras….

  Har någon kanske noterat ökningen av bokstavsdiagnoser och diverse besläktade psykiatriska dito? Man har inte ens vett att ge barnen med terapirefraktär (läkemedel ger ej tillräcklig effekt = utan epileptiska anfall) epilepsi rätt fetter i den ketogena kosten, som ofta har utomordentligt god effekt på – inte bara epilepsianfallen, utan även det allmänna välb

 2. ElisabethP

  Jag hade visst för mycket att säga:-) här kommer fortsättningen

  Har någon kanske noterat ökningen av bokstavsdiagnoser och diverse besläktade psykiatriska dito? Man har inte ens vett att ge barnen med terapirefraktär (läkemedel ger ej tillräcklig effekt = utan epileptiska anfall) epilepsi rätt fetter i den ketogena kosten, som ofta har utomordentligt god effekt på – inte bara epilepsianfallen, utan även det allmänna välbefinnandet hos dessa barn.

  Det är inte lätt att vara förälder idag, med alla dessa spretande kostråd, ssk de från myndighetshåll och alla vill ju sina barns bästa, vill jag optimistiskt tro. Kanske räcker det att fundera över vilka livsmedel som fanns för en 50-100 år sedan och hålla sig till dem. Kan man inte avhålla sig från sk snabba raffinerade kolhydrater, som stegrar blodsockret med raketfart, så får de hanteras som lördagsgodis.

  Det är dags att återta makten över oss själva och vår hälsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.