MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

Hur vetenskapligt är detta?

Människor äter alltmer kött. Samtidigt hopar sig bevisen för att kött och charkuteriprodukter orsakar cancer och andra sjukdomar.

Källa: DN.se   

I artikeln skjuter man in sig på konsumtionen av "rött kött" och att par varianter av tarmcancer.

"Det säkraste vetenskapliga underlaget gäller tjocktarms- och ändtarmscancer – den tredje vanligaste cancerformen i Sverige som drabbar ungefär 6.000 människor varje år."

Hmmm, spontant låter det riktigt illa, men låt oss räkna en stund och sätta siffrorna i ett perspektiv. Enligt texten är det sex tusen av landets nio miljoner som drabbas, alltså 6000/9000000 eller cirka 0,067%.  

Ur faktarutan som finns intill texten:

"Det finns ett massivt vetenskapligt stöd för att charkuterier och rött kött höjer risken för tjock- och ändtarmscancer. Riskökningen varierar något mellan olika studier, men verkar ligga någonstans runt 30 procent för varje daglig portion."

Nu är detta väldigt luddigt skrivet i och med uttrycket "…för varje daglig portion." Vad innebär det egentligen? Låt säga att det gäller den som var dag konsumerar "en portion". Då stiger sannolikheten  till 0,087%, alltså med 2/9000.

Inte för att jag menar att detta är en negligerbar risk, men fundera lite extra över hur en multifakoriell observationsstudie skulle kunna urskilja en så liten risk/riskökning. Det är lite som att mäta upp ungefär 9 meter och med ögonmått avgöra om det skiljer 6(+2) millimeter från det exakta. 

"Försökspersonerna får fylla i blanketter med olika rutor. De kan till exempel kryssa för om de har ätit ”korv- och korvrätter”, ”bacon”, ”blodkorv”, ”leverpastej”, ”köttfärsrätt” eller ”helt kött” den senaste veckan."

Förstår ni nu vad jag menar med "ögonmått"? 
Etiketter: , , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.