MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

Lagstifta mot transfetter?

 En lag som begränsar mängden industriellt framställda transfetter i mat kan vara på väg att införas. Det är ett krav som oppositionspartierna i riksdagen drev igenom förra året och nu är förslaget från Livsmedelsverket snart klart.

Källa: Sveriges Radio 

LCHF-are tillhör de som under lång tid propagerat mot industriellt framställda transfetter i maten vilket nu tycks resultera i en lagstiftning.

Transfetter innehåller enkel- och fleromättade fettsyror där de vanliga böjda cis-dubbelbindningarna i kolkedjorna genom industriella processer vridits ett halvt varv (kallastrans-form) och böjen ersätts då med en "knick" istället. Detta gör att fettsyrorna blir rakare och kan packas tätare intill varandra vilket gör att billiga vegetabiliska oljor får ett högre ekonomiskt värde i en fastare form (=margariner).

Härdningsprocessen sker i en reaktortank med vätgas under mycket hög temperatur, högt tryck och med nickelspån som katalysator. I den bästa av världar kommer en fullständig härdning att ända i mättade fettsyror, alldeles lika de naturliga. Tyvärr finns det hakar i detta, dels går det inte att garantera att den höga temperaturen som krävs lämnar fettsyrorna oskadade, inte heller att det går att filtrera bort alla spår av nickel vilket vi vet kan förorsaka allergier. 

Den svenska livsmedelsindustrin har under de gångna åren gjort ett gott självsaneringsarbete och antalet produkter som vi konsumenter köper direkt i butiker har minskat drastiskt. Detta är tyvärr inte fullt ut lika bra i snabbmatssammanhang, där finns transfetter fortfarande i onödigt hög omfattning.

Något jag noterar med stor tillfredsställelse är att ingenstans i artikeln nämns "mättade fetter". Under alla år har Livsmedelsverket (SLV) ständigt buntat samman de enkel- och fleromättade transfetterna med mättade fetter. De senare är de stabilaste fetterna och påverkas föga av fria radikaler och annat som ständigt bildas i vår kropp. Men eftersom industriellt framställda transfetter sedan länge är väl kopplade till hälsoskadliga effekter så kom denna sammanbuntning att ge naturliga mättade fetter ett oförtjänt dåligt rykte.

Numera har antagligen SLV och stödjare insett att det finns en tillräckligt stor kompetens i de breda lagren för att genomskåda sådana okunniga, illa grundade och vilseledande påståenden. Alternativt beror det på att gamla auktoriteter lämnar verket.

"Kunskapen ökar, begravning för begravning." 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.