MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

LCHFför vegetarianer

 LCHF för vegetarianeren kokbok för vegetarianer som äter LCHF eller är nyfikna på sådan kost

 LCHF för vegetarianer, Pauline Demetriades och Katarina Wikholm

LCHF-tänket har vuxit, från en tämligen undanskymd och suspekt tillvaro hos entusiaster och experimentlystna till att vara det hetaste kostkonceptet i dagens Sverige. Grunden är enkel, undvik industriellt processade födoämnen, främst de som bygger på kolhydrater, och ät mer naturliga animaliska fetter. Redan detta ger större delen av alla de positiva effekter som allt fler och fler upplever och vittnar om på främst Internet, men även i tryckta medier som böcker och tidningar. 

Redan för något år sedan publicerades en landsomfattande enkät där klart mer än 20% av svenskarna kände till betydelsen av LCHF och tillämpade den i någon utsträckning, av dessa var det ungefär 1/4 som gjorde det strikt, ett mediagenomslag som vilken marknadsförare som helst skulle avundas och som annars nås närapå enbart av sportstjärnor och artister.  

Framgångarna har inte gått bokförlagen förbi och det kommer ut en strid ström av kokböcker. Vegetarianer har fått vänta på sin tur eftersom de allra flesta LCHF-are följer grundkonceptet och förser sig med fullvärdiga proteiner och fetter från animaliska råvaror. Det blir krångligare för vegetarianer eftersom de bygger sin kost på kombinationer av näringsmässigt inkompletta råvaror som tillsammans antas ge alla de aminosyrorfettsyrorvitaminer och mineraler som kroppen kräver för att fungera under en hel livstid. 

De båda författarna, Greensis (Katarina Wikholm) och Raringen (Pauline Demetriades) påKolhydrater iFokus, har långvariga relation till både vegetarianism och LCHF.

 

Att renodlad vegetarianism, främst representerad av veganerna, Inte är en helt igenom livsvarig lösning visas av att spädbarn upp till något eller ett par år inte kan överleva på sådan mat. Detta har tragiskt nog visats av föräldrar som trots höga målsättningar har förorsakat sina småbarn lidanden och i vissa fall lett till deras död. Man kan välja att äta enligt vegetarianska modeller av olika skäl och i varierande utsträckning. Denna bok riktar sig till de som kan tänka sig att komplettera med mjölkprodukter samt ägg, på "vegetarianska" lakto (mjölk) och ovo (ägg).  

Boken inleds med en kort men oerhört kunskapsrik del där författarna redovisar skälen bakom LCHF, specifikt hur det påverkar kosten från ett vegetarianperspektiv. 


Själv är jag inte vegetarian, men imponeras av hur välsmakande de olika recepten verkar vara samt av de inspirerande bilderna. Recepten, 81 stycken, har delats in i 12 undergrupper allt efter användningsområde. Detta är den första vegetariska kokbok som jag fascinerats av. Någonsin.

Bärglass 

Rekommenderas å det allra varmaste, inte bara till vegetarianer utan även till de som vill visa sina vänner och bekanta att LCHF långt ifrån är en "extremkost".

Baksidan av LCHF för vegetarianer

LCHF för vegetarianer
Pauline Demetriades och Katarina Wikholm 

Bilder: Mikael Eriksson

Optimal förlag, Länk till förlagets presentation: www.optimalförlag.se

ISBN: 978-91-7241-237-2

Se även LCHF till vardags av Katarina och Per Wikholm (Länk till min recension)

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.