Hur du lyckas med din surdeg

Detta recept hittar ni i de flesta större kokböcker (t ex Vår kokbok):

Dag 1, kväll:

Värm en skål (helst keramik) med hett vatten.Blanda 1 1/2 dl ljummet vatten, 1 tsk honung samt 1 1/2 dl ekologiskt rågmjöl i skålen (det är viktigt att mjölet är ekologiskt eftersom vi vill gynna mikroorganismerna i mjölet). Täck med plastfolie och ställe på ett varmt ställe, t ex utrymmet över kylskåpet.

Dag 2 och 3

Fyll sedan på med 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl, morgon och kväll, i två dagar. Rör om varje gång.

Dag 4

Dag 4 är surdegen klar. Nu är det bara att stoppa den i en glasburk i kylen. Man matar den med 1/2 dl rågmjöl och 1 dl vatten i veckan. Med fördel kan den få lite honung en gång i månaden.


Kom ihåg! Luktar den surt och är full av liv och bubblor, ja då är den perfekt!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.