Recept på surdegsbröd 1

Detta bröd gör jag inte så ofta. Eftersom jag bakar det mesta av vårt bröd själv så finns det helt enkelt inte tid alla gånger.

Men det är gott, förtvivlat gott och du kan variera det själv efter tycke och smak. Här har jag tillsatt hackade ekologiska aprikoser och ekologisk mandel samt toppat med pumpakärnor. Mjöl väljer jag utifrån vad som finns hemma men favoriterna är dinkelmjöl och fullkornsdinkelmjöl. Att stoppa i lite vetemjöl special är inte en dum idé eftersom det ger ett hög och fint bröd. Så här gör man:

Dag 1:

Ta 1 dl av din surdeg och häll i en stor bunke. Tillsätt 1 dl rågmjöl samt 1 dl ljummet vatten. Täck med plastfolie men lämna en springa för luft och låt stå i rumstemperatur i 5 timmar. Tillsätt återigen 1 dl rågmjöl och 1 dl ljummet vatten. Låt stå över natten alt 8-10 timmar.

Dag 2:

Blanda din startade surdeg med 5 dl ljummet vatten, 1 msk salt, 1 msk honung, 5 dl vetemjöl special, 4-5 dl dinkelmjöl samt 2-4 dl fullkornsdinkelmjöl i en köksmaskin i ca 5 min. Här måste man använda sig av känsla, degen ska släppa bunkens insida men vara kladdig. Detta eftersom dinkelmjölet behöver mer vätska i degen för att ge ett riktigt saftigt bröd.

Tillsätt ca 1dl grovt hackade aprikoser samt 1 dl grovhackade mandlar mot slutet.

Jäs i 5-8 timmar.

Ställ ugnen på 250 grader. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två limpor, detta gör du igenom att platta ut degen till en rektangel och sedan rulla ihop den. Låt skarven ligga neråt.

Låt jäsa i 1 timme på bakplåt. Skär snitt snett över limporna, pensla med ägg och strö över pumpakärnor.

Grädda bröden i 10 min, sänk sedan värmen till 225 grader och grädda ytterligare 30-35 min. Låt svalna på bakgaller med bakduk. Se till att brödet svalnat ordentligt innan du packeterar dem!

Du kan även använda t ex aprikoser och valnötter eller hasselnötter. Skippa pumpakärnorna eller använd solroskärnor istället. Stoppa i linfrö och rivna morötter.

Expermintera! Det är det som gör det roligt!


 

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.