Varför har vi inte redan sockerskatt?

Fascinerande vad tiden går snabbt ibland!

Har tänkt kommentera den debattartikel

”Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull”

som skrevs i DN för länge sedan men inte hunnit med i dessa tider av storhelger, vackert väder och mycket plugg. Man kan väl säga att jag har varit upptagen med att själv äta lite godis då och då haha.

Har inget som helst dåligt samvete över det och hoppas det gäller er också eftersom när det är fest så är det. Nu är vi ju dock tillbaka till vardagen och i alla fall jag försöker hålla mig till ca 3 frukter per dag plus måltider och då finns inte så mycket utrymme för sötsaker längre!

Hur som helst tycker jag debatten om sockerskatt är intressant. Ur en hälsoarbetessynvinkel så tycker jag det är toppen om man skulle höja priset på utvalda varor med hög energitäthet men lågt näringsinnehåll (läsk och godis) som verkar förödande på särskilt barns hälsa. De är det viktigaste vi har och det tycker jag staten ska markera. Jag tycker man ska visa att man tar övervikt och fetma på allvar som en stor bidragare till vår ohälsa liksom man har gjort med alkohol och tobak. Sen skulle det vara trevligt om det kunde leda till en prissänkning på nyttigare livsmedel som t ex frukt och grönsaker.

Sen så finns den mer politiska synvinkeln där man kanske kan anse det som ett brott mot en människas valfrihet. Jag tycker dock det skulle vara en utveckling av valfriheten om vi erbjöd de människor med lägre resurser att också välja hälsosam mat. När det finns så pass starka belägg för att läsk och godis är den stora faktorn för ohälsa hos barn och ungdomar så undrar jag varför detta inte skett tidigare??

Kanske har vi hittat en känslig nerv hos det svenska folket? Har hämtat hem boken "Godis åt folket" vars författare var med och skrev debattartikeln och det ska bli rolig läsning om ett ämne som ligger oss så nära hjärtat.

 

 

 

 

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Sockertoppen

    Problemet med en sockerskatt vore att det blev säkert några gränser hit och dit. Sen har priset inte någon stor betydelse, folk skulle ”unna” sig ändå. Se hur det är med sprit och tobak, dyrt men nog går det åt.

    Enda sättet att hantera det på är att läar sig ett förhållningssätt där man inte behöver äta så mycket varken mat, godis eller alkohol. I vårt land finns så mycket billig mat att vem som helst kan äta ihjäl sig, bokstavligt talat. Men inte alla gör det, för man har lärt sig.
    Men vill man öka skattetrycket och ge staten ytterligare en skattebas, då ska man införa sockerskatt.

  2. Anna

    Nog kan man tycka att det är lite naivt att tro att en prishöjning skulle få oss att inte köpa det kära godiset eller läsken då det är sånt vi ändå köper utöver riktig mat. Men faktum är att godiset bara blir billigare i jämförelse med annan mat och vi har ökat konsumtionen… Kanske är det bra om staten visar att det inte är hälsosamt, det tror jag många skulle lyssna på. Det finns dessutom exempel på att godisförsäljningen minskat när skattehöjningar har skett. Det drabbar ju dessutom bara de som är i riskzonen! En skatteväxling med billigare frukt och grönt tycker jag skulle vara jättebra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.