Socker och fett på gott och ont

Kroppen är verkligen duktig på att reglera energiintaget efter det vi behöver, och då menar jag inte bara duktig utan verkligen en expert!

Genom finjusterade mekanismer känner hjärnan av  t ex hur mycket kroppsfett vi har eller hur många kalorier vi äter.

Efter det regleras din aptit med så kallade mättnadsignaler.

Har du mycket fett så ökar dosen mättnadssignaler för att du ska äta mindre och då gå ner i vikt. Kroppen vill vara i balans och lyckas många gånger också.

Tänk att vi äter ca 0,5-1 ton mat per person och ändå inte går upp i vikt år efter år! Exempelvis så skulle 15g fett per dag utöver den energi du gör av med innebära en viktuppgång på 7 kg per år i ren fettväv.

Nu är det ju inte alltid så pass enkelt att endast kroppen själv lyckas reglera vikten.

Nog är det väl så att vi i dagens samhälle sällan äter för att nå biologiska behov eller brister utan mest för att vi känner en aptit/hunger?

  Men ofta är vi inte ens hungriga utan kanske äter vi istället pga vanan att äta på just den tiden, sociala situationer, tillgängligheten, känslomässiga orsaker eller stress.

Det kanske är något att fråga sig, varför fortsätter jag att äta trots att jag är mätt??

I boken "Socker och fett på gott och ont" skriver professorn och forskaren Charlotte Erlanson-Albertson om just detta. En lättläst men faktaspäckad bok som jag kan rekomendera till den som vill lära sig mer om ett balanserat ätande samt faktorerna och mekanismerna runt omkring.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.