C-vitamin på hemmaplan

Satt och funderade vid köksbordet hur man skulle kunna få i sig tillräckligt med C-vitamin en hel vinter utan att behöva äta så mycket importerade citrusfrukter och diverse annat som fraktats långa sträckor. Nog tycker jag det är otroligt gott med en citrus men i miljöperpektiv…

Det finns ju först och främst mycket C-vitamin i potatis, om man kokar den med skal det vill säga. Så det skulle definitivt bli en viktig källa. Men vad mer?

När jag då tittar ut genom fönstret där i köket ser jag det rönnbärsträd vi har på vår lilla tomt. Bredvid den en stor aroniabuske. Bägge med en massa bär. Då slår det mig att dessa bär innehåller rikligt med vitamin C och antioxidanter. Och det är något de flesta har i sin närhet, i parker eller trädgårdar!

Rönnbären är kanske inte de mest skonsamma för magen råa men i en god sylt kan de vara perfekta. Särskilt nu när frosten bitit till så blir de sötare. Aroniabusken är relativt ny i Sverige men de stora svart bären som hänger i klasar är ypperliga i t ex morgonsmoothies. Sura de också men det är en vanesak. Kombon blåbär/aronia/vanlij är toppen!

Jag plockade i alla fall in mina bär och kokade en sylt på dessa. Här har ni receptet:

Aronia och rönnbärssylt

1 1/2 liter bär

2 dl vatten

5 1/2 dl syltsocker (vanligt socker går också bra)

1 tsk vaniljsocker

 1/2 pressad citron

Några matskedar rom eller whiskey (jag använde romessens)

 

1. Koka bären med vatten under lock i ca 10-15 min.

2. Tillsätt socker blandat med vaniljsocker lite i taget samt citron och rom eller wiskey.

3. Låt koka i ca 10 min till och skumma ev av.

4. Häll sylten i varma och rena burkar. Skruva på locket genast. Låt stå svalt.Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.