Den goda broccolin

Broccoli är en toppengrönsak som tillhör kålfamiljen.

Den är kalorifattig men rik på karotenoider, C-vitamin, järn, kalcium, kalium, magnesium, folat, A-vitamin och fibrer. 1 portion broccoli innehåller faktiskt mer C-vitamin än en apelsin!

Viktigt att tänka på är att koka broccolin endast en kort stund i lite vatten för att bevara näringsämnena (allra bäst är att ångkoka). För att få i sig mycket C-vitamin är rå broccoli bäst medan tillagad broccoli ger ett ökat upptag av karotenoiderna i kroppen. Så det kanske är mest ultimat att varva?

Hur som helst så är det smart att köpa så mörk broccoli som möjligt eftersom det signalerar att näringsämnena fortfarande finns kvar i grönsaken. Ät den så fort som möjligt då den är en färskvara. Köp helst svensk och helst ekologisk.

Nu till den goda broccolin.

Om du vill tillaga broccolin så har jag ett enkelt tips:

1. Lägg fina mörka buketter (använd stammarna senare i t ex en soppa) i kokande vatten. Låt koka max 2 minuter.

2. Häll av vattnet men spara det till soppan på broccolistammarna så tar du tillvara på all härlig näring!

2. Slunga runt borccolin med olivolja, pressad citronsaft och pressad vitlök. Strö över lite flingsalt. Mums säger jag bara!

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Maija

    sv: Ja, det är starkt rekommenderat att se om Julpussar i vuxen ålder! Jag sitter faktiskt framför de sista avsnitten nu, och vill både stänga av så att det inte tar slut, och fortsätta kolla så att jag inte missar bröllopet! 😀
    Härlig blogg förresten, ska kolla runt lite!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.