Norrländsk julmat – Tomtegröten
Ett klimatvänligare alternativ till risgrynsgröt som andas mer norrländsk tradition är korngrynsgröten. Här tillagad på tomtegrötvis och även detta recept är hämtat från Norrmejeriers recepttips!
Äter man denna gröt till lunch på julafton så håller man sig nöjd ett bra tag och undra om det inte blir mindre mängd julgodis och julmat i slutändan.
Efter en skål orkar man definitvt med både skidtur, matlagning och dans kring granen!
Tomtegröt på korngryn, ca 4 port
3 dl korngryn
1 l mjölk
1 tsk salt
1 kanelstång
1 vaniljstång
1 msk smör
1 dl vispgrädde
ev vatten
1. Koka upp krongryn, mjölk, salt, kanelstång, en delad vaniljstång och smör.
2. Tillsätt grädden och koka på svag värme under lock ca 40 min. Rör om ofta så att gröten inte bränner fast!
3. Servera med kanel och kall mjölk.
Senaste kommentarerna