Julbaket – Vörtbröd med russin och valnötter

Tog det lugnt med julbaket i år, annars brukar det vara där jag lägger den största energin men hur mycket bröd/kakor orkar man egentligen äta när det finns så mycket annat gott?

Hembakt vörtbröd var jag dock tvungen att göra eftersom det är en så otrolig skillnad mellan detta och det du köper i affären!

Använde mig av Leilas recept och det blev saftigt, smakrikt och ännu bättre då jag stoppade i valnötter.

Vörtbröd, 2 limpor

50 g färsk jäst

3 dl porter

2,5 dl julöl

0,5 dl rapsolja

1 dl mörk brödsirap

50 g smör

0,5 msk malen pomerans

0,5 msk malen kardemumma

1,5 msk malen ingefära

1 msk malen nejlika

1 msk salt

13 dl rågsikt

2-3 dl russin

1-2 dl valnötter

1. Lös upp jäst med porter, julöl, rapsolja och sirap.

2. Smält smöret tillsammans med kryddorna och salt. Blanda i degvätskan.

3. Blanda i lite rågsikt i taget, tills degen är mjuk och smidig. Arbeta degen i maskin eller med degkrokar några minuter. Tillsätt russin och valnötter i slutet och blanda försiktigt.

4. Låt jäsa i bunken i ca 1 timme eller till dubbel storlek.

5. Ta upp degen på bakbord och forma till limpor. Jäs under duk i ytterligare 1 timme.

6. Ställ ugnen på 175 grader.

6. Grädda bröden i ca 45-50 min. Efter 15 min så sänks värmen till 150 grader. Låt svalna på galler under duk.

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.