Porkkanalaatikko (finsk morotslåda)

Hoppas jag stavade rätt!

Min finska sträcker sig ungefär till perkele och karvalakki sen så tar det slut på kunskaperna.

Att se till att ingen julmat slängs är väl en av våra viktigaste uppgifter nu!

Själv var jag snabb på att slänga in brunkål, rödkål och långkål i frysen. Dessutom en del bröd och annat som går att ta ut senare och värma på. Helt förståeligt så blir man till slut less, även på julmaten, och då gäller det att vara påhittig så man antingen bevarar maten längre eller gör en ny fräsch rätt av resterna.

Risgrynsgröten blev kanske över och då tycker jag denna morotslåda är perfekt. Då kanske du även tar till vara de där morötterna som ligger och slokar längst in i kylen! Har du gjort korngrynsgröten jag tidigare skrivit om här så kan du använda den istället för risgrynsgröten.

Finsk morotslåda 6-8 port

4 port risgrynsgröt alt korngrynsgröt

6-7 morötter

1/2 dl ströbröd

1 dl Oatly iMat

1 tsk salt

1/2 tsk riven muskot

2 st ägg

rapsolja

1. Skala, dela morötterna i små bitar och koka mjuka. Häll av vattnet och mixa till en puré.

2. Blanda ströbröd, iMat, salt, muskot och ägg. Låt sväll i 10 min.

3. Blanda gröt, morotspuré och ströbrödsblandning ordentligt i en bunke.

4. Häll i smord form.

 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Anna/Frostrosor

    Stavningen är korrekt! 🙂 Och smarrigt värre med morotslåda som är ett måste på vårt julbord. Vi brukar göra den på risgrynsgröt men korngrynsgröt är också smaskens, blir nästan matigare! God fortsättning!

Lämna ett svar till Anna/Frostrosor Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.