Ta till vara med laxjansson

Har ni varit ute i snöovädret idag då?

Här uppe är vi ju än så länge förskonade från snön men det bet då i kinderna nyss då vi tog en långpromenad.

Det är dock många som far hem idag längs norrlandskusten och tydligen ska det bli ett riktigt snökaos. Hoppas verkligen alla kommer hem hela och kanske till och med lite utvilade inför årets sista vecka!

Hur som helst, här är, som utlovat fast lite försenat, en enkel janssonvariant med gravad lax. Ett perfekt ta till vara-recept då man eventuellt har både gravad lax och vispgrädde över sen julmiddagen.

Om du inte har vispgrädde hemma sen förut tycker jag dock att det är en bra idé att använda t ex lätt Oatly iMat eller annan lätt matlagningsgrädde istället. Rätten kan annars bli lite "tung"!

Laxjanssons, 6 port

1 1/2 kg potatis

2 purjolökar

400 g gravad lax

smör

1 tsk salt

4 msk hackad dill

5 dl vispgrädde alt lätt matlagningsgrädde

2 msk ströbröd

1. Ställ ugnen på 200 grader.

2. Skala och strimla potatisen. Strimla även purjon men fräs sedan i smör.

3. Blanda potatis, purjolök, lax, salt, och dill i en smord form.

4. Häll på grädden och strö över ströbröd.

5. Grädda ca 40 min i mitten av ugnen.

6. Låt ev kallna och frys in. Tina sedan i kylen, häll på 2 dl mjölk och värm i 200 grader, ca 15 min.

 God fortsättning på alla sätt!

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.