Hembakta rågkakor

 

Tillbaka till den härliga vardagslunken!

Helgen har nästan varit för bra då varje dag har spenderats med härliga vänner för att ta igen lite tid, tid som vanligtvis går så fasansfullt snabbt.

Har knappt hunnit sitta vid datorn, träna, plugga eller fota något för bloggen men det känns hur bra som helst när man får träffa trevliga människor och göra roliga saker istället. Tog dock och bakade lite rågkakor för att kunna bjuda min gäst på hembakt bröd till frukost 🙂 Dessa rågkakor är lättätna men ordentligt mättande och bakade på ekologiskt rågmjöl och dinkelsikt. Av det resterande rågmjölet har jag startat upp en surdeg. HÄR kan ni läsa hur man gör steg för steg för att lyckas med sin surdeg. 

Av min surdeg ska jag sedan göra surdegspannkakor men det recepten kommer i veckan då surdegen blivit klar!

 

Rågkakor, 4 st

50 smör

5 dl filmjölk

50 g jäst

1 1/2 tsk salt

2 msk honung

7 dl rågmjöl

ca 5 dl dinkelsikt

1. Smält smöret i en kastrull och häll i filmjölken. Värm till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, salt, honung, rågmjöl och nästan all dinkelsikt (spara lite till utbakningen). 

3. Arbeta ihop till en smidig deg i ca 5-10 min. Låt jäsa övertäckt i bunken ca 30 min.

4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i 4 delar.

5. Platta eller kavla ut varje del till en rund kaka på ca 17 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

6. Nagga kakorna med en gaffel och tag ut ett 4 cm brett hål i mitten. Jäs under bakduk i ytterligare 30 min. Ställ ugnen på 225 grader.

7. Grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

 

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.