Smarriga, smala kladdkakan

Inget bakverk är väl så populärt i Sverige som kladdkakan. Vart man än vänder sig så hittar man olika smarriga recept på denna klassiker.

Jag har ju redan bidragit med en raw foodvariant och nu kommer en lättare men fortfarande söt och chokladig kladdkaka. Kanske för dig som tycker det är så gott att det blir bakverk fler gånger än bara ibland. En smart tips är att skära den här kakan i små smala bitar och sedan stoppa in i frysen. När du sedan blir sugen så tar du ut en liten bit och äter rikligt med bär och skivad banan till. Då blir du både mätt, får i dig nyttiga näringsämnen men har även unnat dig lite av livets goda!

I affären finns kesella med både 10% och 1% fetthalt. Du kan naturligtvis använda vilken du vill men i detta recept så fungerar det bra med 1%. Jämför du detta med att stoppa 100g smör med 80% fetthalt i smeten så förstår du att det blir lite skillnad på kaloriinnehållet. Vill du undvika socker så skulle jag dock satsa på en kladdig raw foodkaka istället 😉

Smala, smarriga kladdkakan

1 dl rårörsocker

1 dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

4-5 msk kakao

1 krm salt

rivet apelsinskal

1 dl kesella 1% fetthalt

1 dl dinkelsikt

1 dl hackade hasselnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form med löstagbara kanter.

2. Rör ihop socker, sirap, vaniljsocker, ägg, kakao, salt och rivet apelsinskal.

3. Tillsätt kesella och dinkelsikt.

4. Grovhacka nötterna och rör ner dem i smeten.

4. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min.

 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.