Morotsbröd med kesella

Bakade detta bröd tidigare i veckan och måste säga att det blev riktigt bra!

Riven morot och kesella gör brödet saftigare och brödet får god smak och ger mättnad pga fullkornsmjölet. Det går även att använda vetemjöl special tillsammans med t ex grahamsmjöl.

Här har ni receptet inför helgens eventuella brödbak:

Morotsbröd med kesella

50 g jäst

5 dl vatten

2 tsk rapsolja

2 tsk salt

2 dl kesella

4 dl finrivna morötter

ca 15 dl fullkornsvetemjöl

1. Rör ut jästen med det fingervarma vattnet så att den löser sig.

2. Tillsätt rapsolja, salt, kesella och finrivna morötter. Rör ner mjölet lite i taget tills du fått en smidig deg som släpper kanterna i bunken. Arbeta degen i ca 5 min.

3. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma två ovala bröd. Lägg dem på en plåt och jäs ytterligare 30 min under bakduk. Ställ ugnen på 200 grader.

5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 35-40 min. Låt kallna på galler, under bakduk.


 

Etiketter: , , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.