Fettsnåla semlor

Projekt fettsnåla semlor inleddes i fredags med frågeställningen:

Är det ens möjligt?

Mest på skoj förstås och eftersom jag tycker semlor är härlig antydan till att våren är på väg. Inte här ännu kanske med bakom hörnet väntar den! Jag brukar till och med utbrista "Det är semmeltider i luften!" när februari och solen infinner sig. Så sammankopplade är de i mitt huvud haha.

Tyvärr tycker jag väl inte att bakverket är särskilt gott, vem kom på kombon vetedeg och grädde egentligen? Jag kan tycka att det blir lite svårätet och mastigt. Så därför ville jag göra en godare variant som inte innebar allt för många kalorier och som hade lägre GI.

Lyckades jag? Ja prova själv så får du avgöra. Mitt tips är dock att göra minisemlor eftersom den här varianten blir mycket mer mättande. Med hjortron får semlan en liten norrlandstouch!

 

Fettsnåla semlor

Vetebullar:

1 pkt jäst

5 dl minimjölk

1/2 dl rapsolja

2 1/2 dl kesella 1%

1/2 dl honung alt 1 dl rårörsocker

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk kardemumma

5 dl grahamsmjöl

 7-9 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen med mjölk, rapsolja och honung eller socker. Tillsätt salt och kardemumma. Tillsätt kesella och mjöl och arbeta degen smidig i ca 5 min.

2. Låt jäsa i 30 min under bakduk.

3. Baka ut degen och dela i ca 40 st bitar beroende på vilken storlek du vill ha på semlorna. Rulla fina bullar och lägg dem på en plåt.

4. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk i ytterligare 30 min och grädda sedan i mitt i ugnen ca 5-7 min i 250 grader.

Mandelmassa till 4 bullar:

1/2 dl mandel

1/4 rårörsocker

ca 2-4 msk minimjölk

1. Mixa mandeln. Blanda mandel, socker och mjölk till rätt konsistens.

Garnering till 4 bullar:

2 dl Milda Visp 20%

25 g vit choklad

150 g frysta blåbär eller hjortron

Florsocker

1. Tina bären och sila bort ev överskottsvätska.

2. Vispa Milda visp fluffigt och tillsätt sedan smält vit choklad. Rör om ordentligt och ställ in i kylen.

3. Dela bullarna och gröp ur inkråmet och skär locken till trekanter.

4. Blanda inkråmet med mandelmassan. Fyll semlorna med mandelmassan och lägg sedan en matsked bär ovanpå. Fördela chokladvispen på semlorna och lägg ytterligar några bär på. Lägg på locket och sikta florsocker över.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.