Rösta fram närproducerat!

Jag tycker det är viktigt att använda de resurser vi har här uppe i norr. Därför vill jag gärna gynna närproducerade livsmedel eftersom det är så man verkligen kan påverka sin hembygd och närmiljö samtidigt som man vet att mjölken inte behövt transporteras allt för långa sträckor. Här uppe är det Norrmejerier som erbjuder närproduerade mjölkprodukter medan det i andra delar av Sverige gäller Arla, Milko osv. På Gotland får man tag på garanterat gotländsk mjölk medan man i Skåne kan dricka mjölk från skånska kossor. Fantastiskt att vi har den möjligheten då utvecklingen gått från massor av små mejerier runt hela landet och mot några få stora jättar som köpt upp och stängt ner de små mejerierna. Kravet på närproducerat och ekologiskt ökar däremot och kanske kommer den utvecklingen att vända?

Varför snackar jag om detta? Jo, för när man väl kommer till affären blir inte alltid valet så lätt. Utbudet är så otroligt stort! Då lockas vi av annat som t ex pris, förpackningar, nya smaker och placeringen av varan i butiken. Är det bästa att köpa närproducerat eller tyskt och ekologiskt? Om den skånska osten har halva priset av den norrländska vad ska jag välja då?

Det är upp till var och en att välja utifrån sina egna värderingar men jag hoppas att det alltid blir ett aktivt val! Vilka bönder vill du ska ha pengarna? Vilka kossor som håller landskapen öppna ska användas till din mjölk och vilket företag vill du påverka genom dina val? För det är i det valet din verkliga makt som konsument sitter.

Med tanke på närproducerat kan man för tillfället skapa sin egen favoritsmak hos Norrmejerier. Sedan kan andra rösta på din smak och den smak som vinner kommer ut i kyldisken på affären. Jag har skapat en smak utifrån principen närproducerat. Vad skulle jag kunna gå ut och plocka i skogen och sedan lägga på yoghurten här uppe? Resultatet blev smaken Midnattssol. En syrlig blandning av lingon, hjortron och havtorn. Rösta på min smak eller skapa din egen här.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.